Soţia premierului israelian a fost inculpată pentru fraudă şi abuz de încredere

21 Iun 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Soţia premierului israelian a fost inculpată pentru fraudă şi abuz de încredere

Sara Netanyahu, soţia premierului israelian Benjamin Netanyahu, a fost inculpată joi pentru "fraudă" şi "abuz de încredere", a anunţat Ministerul de Justiţie al Israelului într-un comunicat.

Anchetată de peste un an de poliţie, soţia lui Benjamin Netanyahu este suspectată că a trecut în contul cheltuielilor bugetare sute de mese fine comandate între 2009 şi 2013 şi reprezentând "peste 350.000 de şekeli" (83.000 de euro), potrivit Ministerului Justiţiei. Ea este suspectată că a minţit, cu ajutorul directorului administrativ al reşedinţei oficiale, cu privire la faptul că nu există bucătar la reşedinţa premierului.

Sara Netanyahu dezminte aceste acuzaţii. Ea spune că fosta bucătăreasă avea o altă încadrare, şi de aceea a fost comandată mâncare de la restaurante.

Analiştii politici de la Ierusalim, citaţi de corespondentul Radio România Actualităţi în Israel, comentează că nu va fi proces şi se va ajunge la o înţelegere. Alte dosare împotriva doamnei Netanyahu au fost închise de Procuratură.

La rândul său, premierul Benjamin Netanyahu este vizat în mod direct de două anchete pentru corupţie. El este suspectat că a primit un milion de şekeli (240.000 de euro) în cadouri de lux din partea unor oameni bogaţi, în schimbul unor favoruri. Într-un alt dosar, anchetatorii încearcă să afle dacă el a încercat să încheie un acord secret cu un cotidian popular pentru o mediatizare favorabilă lui.

El a fost interogat de mai multe ori de către poliţişti. Benjamin Netanyahu a dezminţit acuzaţiile, refuzând să demisioneze şi invocând o "vânătoare de vrăjitoare".

Netanyahu şi familia sa au fost de mai multe ori confruntaţi cu anchete judiciare. În anul 2000, Benjamin Netanyahu şi soţia lui, Sara, au făcut obiectul unei anchete într-o afacere de corupţie, în timp ce el se afla la putere, în 1996-1999. În final justiţia nu l-a inculpat, din lipsă de probe.

Cotidianul israelian de limbă engleză Jerusalem Post notează că, atunci când Leah Rabin, soţia fostului premier Yitzhak Rabin, a fost inculpată în 1977, Rabin a demisionat din funcţie, din cauza scandalului în care era implicată soţia. Acum, nimeni nu se aşteaptă ca Benjamin Netanyahu să demisioneze, dar inculparea soţiei îi afectează cariera politică şi aşa zdruncinată de proriile probleme cu justiţia. Jerusalem Post a scris recent că Netanyahu ar urma să fie şi el inculpat în următoarele luni sau la începutul anului 2019.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră