ŞOC. Trump cere DUBLAREA cheltuielilor pentru apărare: 4% din PIB

11 Iul 2018
ŞOC. Trump cere DUBLAREA cheltuielilor pentru apărare: 4% din PIB

Preşedintele american Donald Trump şi-a propus să joace tare la summit-ul NATO care se desfăşoară la Bruxelles miercuri şi joi. El le-a cerut aliaţilor nici mai mult, nici mai puţin decât să îşi dubleze cheltuielile în materie de apărare. Astfel încât să aloce 4% din Produsul Intern Brut (PIB). Printre aliaţi numărându-se, desigur, şi România.

Prin urmare, invocând 4% din PIB, Trump a dublat obiectivul afişat pentru ţările aliate până în 2024, scrie 7sur7.be.

„Preşedintele Trump a setat o nouă ţintă – 4%. El a plecat după acest anunţ”, a afirmat preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, citat de Bloomberg.

„NATO nu este un loc în care se poate cumpăra securitatea. Dar, pe de altă parte, preşedintele Trump are dreptate, fiecare ţară ar trebui să îşi dezvolte capacităţile iar faptul că Bulgaria nu cheltuieşte destul pentru apărare este evident”, a adăugat el.

Marea Britanie, Grecia și Estonia cheltuiesc deja 2% din PIB pentru apărare. Lituania, Letonia, Polonia și România o vor face până la finalul anului. Franța s-a angajat să atingă acest obiectiv în 2025, iar Germania cheltuiește doar 1,24% din PIB pentru apărare, în 2018, reaminteşte rfi.ro.

Totuşi, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat într-o conferinţă de presă că ţările membre ar trebui momentan să se concentreze pe atingerea minimului de 2% din PIB.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, le reproșează europenilor - în special Germaniei - că nu cheltuiesc suficient pentru apărare. Într-un mesaj postat  marţi seară pe Twitter, el a scris că Uniunea Europeană așteaptă să fie apărată de americani, deși înregistrează un excedent comercial de 151 de miliarde de dolari în relația cu SUA.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, i-a transmis lui Trump că SUA nu vor avea un aliat mai bun decât UE și că America ar trebui să-și prețuiască aliații, pentru că nu are prea mulți. 

Liderii NATO au decis la Bruxelles întărirea fără precedent a pregătirii lor militare în fata Rusiei și “au luat notă” de oferta României de a găzdui un comandament terestru la nivel de armată.

România a oferit un centru de comanda in flancul estic al Alinatei, dar decizia va fi luată doar după o analiză făcută comanda militară operațională a NATO. 

Estonia, Letonia si Danemarca au făcut aceeași ofertă pentru zona baltică, iar Italia ar putea avea comandamentul rotativ în flancul sudic. 

CITIŢI ŞI: România a propus găzduirea unui centru de comandă NATO (VIDEO)

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră