Comunitatea internaţională asistă impasibilă la şergerea istoriei. Islamiştii din ISIS au pus mâna pe oraşul antic Palmyra

21 Mai 2015
Comunitatea internaţională asistă impasibilă la şergerea istoriei. Islamiştii din ISIS au pus mâna pe oraşul antic Palmyra
După o tentativă eşuată, zilele trecute, jihadiştii din Statul Islamic (ISIS) au reuşit să preia controlul în totalitate asupra oraşului antic sirian, o bijuterie a Umanităţii, Palmyra. Informaţia a fost difuzată de Observatorul pentru Drepturile Omului (OSDH) şi preluată de Le Monde.  

Combatanții ISIS controlează baza militară aeriană din oraș și sediul serviciilor de informații. De la izbucnirea luptelor, miercuri, au fost uciși cel puțin 100 de luptători proguvernamentali.

OSDH anunța vineri că armata guvernamentală siriană a trimis întăriri la Palmyra pentru a încerca să apere de jihadiști această bijuterie arheologică antică din deșertul sirian înscrisă în Patrimoniul Mondial al UNESCO.

Tot vineri, directorul Antichităților și Muzeelor Siriene, Maamun Abdelkarim, a făcut apel la comunitatea internațională să se mobilizeze pentru a împiedica distrugerile de la Palmyra, ceea ce ar fi, în opinia sa, „o catastrofă internațională”.

Acum o lună, jihadiști ai Statului Islamic au distrus cu buldozere și explozibili bijuteriile arheologice de la Nimrud (în nordul Irakului), oraș asirian din secolul al XIII-lea. Anterior, jihadiștii au distrus ruinele de la Hatra — o cetate veche de peste 2.000 de ani care a rezistat invaziilor romane — și sculpturi preislamice inestimabile la Mosul. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră