Anissa Makhlouf, mama lui Bashar Al-Assad, a decedat

07 Feb 2016 | scris de Magda Marincovici
Anissa Makhlouf, mama lui Bashar Al-Assad, a decedat


Conform apropiaților, ea era bolnavă de mai mulți ani și s-a tratat în Germania, până în 2012, când a fost inclusă pe lista neagră a Uniunii Europene cu personalități ale regimului sirian, acuzate că susțin represiunea revoltei contra regimului din martie 2011.

Timp de 30 de ani, cât soțul ei a condus țara cu mână de fier, inclusiv în ultimii ani de război, Anissa Makhlouf a fost discretă, foarte rar prezentă în presă. Totuși, numeroși experți în problematica Siriei au afirmat că, după moartea soțului ei, în 2000, înainte de a se îmbolnăvi, ea a jucat un rol important în culise.

Fără cerenomii de condoleanțe
Anissa Makhlouf s-a născut în 1930 la Lattaquie, oraș-litoral și fief-ul alauiților, confesiune căreia ea și soțul ei îi aparțineau. Ea s-a căsătorit în 1957. În timp ce soțul ei provenea dintr-o familie săracă, educatoarea Anissa Makhlouf aparținea unei familii din pătura de mijloc.

Hafez Al-Assad a aderat din tinerețe la partidul Baas, care promova unitatea lumii arabe, în timp ce familia soției lui simpatiza cu partidul național social sirian (PNSS), pro Marea Marea Sirie (Liban, Siria, Palestina, Irak).

Cuplul a avut cinci copii: Bassel și Majed, decedați, Bachar, actualul președinte al Siriei, și Maher, fiică, cea mai mare dintre copii.

Președinția a renunțat să organizeze ceremonii de condoleanțe în condițiile în care țara este, de aproape cinci ani, în războli civil. Până acum, în acest război au murit peste 260.000 de persoane și peste jumătate din populația țării a rămas fără locuințe.

Alte stiri din Externe

Ultima oră