Şi Spania a mers la vot. Socialiştii rămân la putere, dar extremiştii au facut un salt uriaş în Parlament

11 Noi 2019 | scris de A.V.
Şi Spania a mers la vot. Socialiştii rămân la putere, dar extremiştii au facut un salt uriaş în Parlament

Partidul Muncitorilor Socialişti (PSOE) de guvernământ din Spania a obţinut cele mai multe voturi la alegerile generale desfăşurate duminică în Spania, dar departe de a avea o majoritate într-un parlament care se prefigurează chiar mai fragmentat, cu mai mulţi deputaţi de extremă dreapta, conform proiecţiilor preliminare din exit-poll-ul realizat de GAD3 pentru la televiziunea publică RTVE, informează DPA şi Reuters, citate de AGERPRES.

Rezultatele sondajului de opinie, publicat la scurt timp după încheierea votului la ora 19:00 GMT, nu au arătat niciun avantaj clar nici pentru blocul de stânga, nici pentru cel de dreapta, indicând un impas care ar putea face să eşueze din nou încercarea de a forma un guvern funcţional.

Se preconizează că PSOE va câştiga 114-119 locuri, în scădere de la 123 pe care le-a câştigat în scrutinul din aprilie şi departe de majoritatea parlamentară din 176.

De asemenea, partidul de extremă dreaptă Vox ar urma să-şi dubleze reprezentarea parlamentară, de la 24 la 56-59 de locuri. Acest partid, care a intrat în parlament în aprilie, este văzut ca principalul câştigător al scrutinului.

Partidul Popular (PP) ar urma să obţină 85-90 de locuri, în creştere faţă de cele 66 câştigate în aprilie.

Proiecţiile arată că formaţiunea de stânga Unidos Podemos ar urma să câştige 30-34 de locuri, în scădere faţă de cele 42 pe care le avea, iar Ciudadanos, partid liberal care se opune secesiunii Cataloniei, ar obţine numai 14-15 locuri, un recul drastic faţă de cele 57 care i-au revenit în scrutinul din primăvară.

Prezenţa la vot a fost mai scăzută decât în aprilie.

Paralizată politic, Spania s-a întors la urne duminică pentru a patra oară în patru ani, într-un context de criză deschisă în Catalonia care pare să fi dat un nou impuls partidului de extremă-dreapta Vox într-o ţară unde extrema-dreaptă era marginală de la sfârşitul dictaturii lui Franco, în 1975.

Alte stiri din Externe

Ultima oră