Serviciul de taximetrie Uber, declarat ILEGAL în Belgia

05 Mai 2015
Serviciul de taximetrie Uber, declarat ILEGAL în Belgia
Serviciul american online UBER, prezent și în România de la începutul acestui an, a fost declarat ilegal în Belgia, după ce un șofer a fost găsit vinovat de încălcarea legii pentru că a folosit aplicația respectivă pentru a transporta pasageri. 

Este primul proces finalizat în Belgia vizând un șofer care a folosit aplicația online, dar alte câteva zeci de dosare sunt pe așteaptă să fie judecate de instanțe.

Mai multe țări din Europa, America și Asia au deschis procese împotriva Uber, dupa protestele companiilor de taxi tradiționale. 

Aplicaţia a fost interzisă în mai multe ţări din lume şi a atras critici dure în rândul companiilor de taxi şi de asigurări, în condiţiile în care asigurătorul este expus unui risc mai mare în situaţia în care autoturismul asigurat este folosit pentru transportul persoanelor, spre deosebire de cazul utilizării acestuia pentru uz personal, poliţele fiind calculate după criterii diferite.

Serviciul UBER a fost interzis complet sau parţial în oraşe din ţări precum Germania, Olanda, Danemarca, Spania, Franţa, Belgia, Polonia, India, Australia sau Thailanda. Spre exemplu, în Franţa, o instanţă de judecată a decis, în octombrie 2014, că serviciul UBER este ilegal, iar compania a fost amendată cu 100.000 USD pentru „practici înşelătoare”.

Aplicația a fost interzisă anul trecut şi în capitala Germaniei, argumentul fiind preocuparea privind siguranţa pasagerilor, pentru că poliţa de asigurare nu ar acoperi pasagerii care folosesc acest serviciu în cazul unui accident. Mai mult, şoferii şi vehiculele care folosesc UBER nu sunt licenţiaţi să transporte persoane.

De asemenea, taximetriştii din mai multe ţări au organizat ample proteste împotriva acestei activităţi de transport persoane. Nici în România aplicaţia nu este agreată de jucătorii din domeniul taximetriei, aceştia considerând că şoferii UBER nu respectă legislaţia în vigoare, fiind interzis transportul de persoane fără autorizaţie.

Ca răspuns, Uber a depus plângere la Uniunea Europeană, pentru îngrădirea dreptului la comerț. (V.M.)
 
 

Alte stiri din Externe

Ultima oră