Șeful chinez al Interpolului a fost dat dispărut. Anchetă în Franța

05 Oct 2018
Șeful chinez al Interpolului a fost dat dispărut. Anchetă în Franța

O anchetă pentru caz de dispariție a fost deschisă în Franța privindu-l pe Meng Hongwei, președintele chinez al organizației internaționale de cooperare polițienească Interpol, a cărui familie nu mai are vești despre el de la plecarea acestuia în China, la sfârșitul lunii septembrie, scrie liberation.fr.

Franța, prin vocea Ministerului de Interne, și-a anunțat preocuparea privind situația lui Meng (64 de ani) și referitor la amenințările primite, în același timp, de soția acestuia.

Joi seara, aceasta a anunțat poliția din Lyon, localitate franceză în care cuplul chinez locuiește, în legătură cu dispariția îngrijorătoare a soțului ei, precizând că nu mai are vești despre acesta de la 25 septembrie.

Anterior, potrivit unor surse concordante, el ajunsese în China, la bordul unui avion care venea de la Stockholm.

”Doamna Meng a declarat că a primit recent amenințări la adresa vieții sale prin rețelele de socializare și telefonic”, a adăugat ministerul.

Parchetul din Lyon a deschis deja o anchetă, iar pentru doamna Meng a fost instituit un dispozitiv care să îi asigure securitatea.

Un ziar din Hong Kong a a anunţat, invocând o sursă anonimă, că şeful Interpolului, Meng Hongwei, a fost reţinut pentru a fi chestionat de „autorităţile disciplinare”, un termen folosit adesea pentru a descrie investigatorii din Partidul Comunist care se ocupă de cazurile de corupţie sau de trădare politică, scrie Associated Press.

De asemenea, South China Morning Post a informat vineri că Hengwei a fost pus sub investigaţie imediat după ce a ajuns în China, săptămâna trecută.

Un purtător de cuvânt al Interpolului a declarat că agenţia este la curent cu articolul din South China Morning Post, dar nu a dorit să comenteze în această privinţă.

Într-un comunicat al agenţiei este precizat că „acest lucru priveşte autorităţile relevante din Franţa şi China”.

Comisia Centrală pentru Inspecţia Disciplinară, agenţia internă de investigaţii a Partidului Comunist din China, nu a postat niciun anunţ pe site-ul său despre Meng.

Poliţia din Franţa a deschis o investigaţie după ce Meng Hongwei, a fost dat dispărut de către soţia sa, care nu a mai reuşit să ia legătura cu el după ce acesta a plecat în China.

Soţia lui Hongwei a contactat poliţia din Lyon, oraşul în care se află sediul Interpol, după ce nu a mai putut lua legătura cu el de când acesta a plecat acasă în China, în 29 septembrie, conform unor surse din poliţie.

Alte stiri din Externe

Ultima oră