Seceta face ravagii de 4 ani în California. Statul acceptă oferta istorică a fermierilor de reducere a consumului de apă cu 25 %

23 Mai 2015
Seceta face ravagii de 4 ani în California. Statul acceptă oferta istorică a fermierilor de reducere a consumului de apă cu 25 %
Răsturnare de situaţie, demnă de pelicula Chinatown, scrie The Guardian, referindu-se la acordul dat de statul California, lovit de secetă, asupra ofertei de reducere, din oficiu, a consumului de apă, venită din partea fermierilor. Aceştia speră ca oferta lor de reducere cu 25% a consumului de apă să fie suficientă pentru a nu se recurge la tăieri obligatorii, mult mai dure.

Zeci de fermieri din delta râurilor Sacramento și San Joaquin au făcut oferta fără precedent, vineri, ajungând astfel la o înţelegere pentru a evita reduceri obligatorii ale consumului de apă chiar mai mari.

Marii jucători din agricultură şi-au păzit cu străşnicie dreptul la apă încă din secolul al XIX- lea, amendând pretenţiile venite din partea oraşelor şi ai altor rivali în aşa numitul război al apei, o reţea de intrigi imortalizate de Roman Polanski în filmul său, Chinatown. În pelicula lui Polanski, fermierii nu admit în mod voluntar reducerea utilizării de apă, dar cum California îndura un al patrulea an de secetă, cultivatorii din deltă au considerat că aleg răul cel mai mic .

Promițând să renunțe un sfert de apa din acest sezon - prin desecarea unor terenuri sau găsirea altor soluţii de reducere a consumului de apă - fermierii din California vor sa evite restricții dure din partea autorităților de stat .

Consiliul de apă de stat a avertizat că, de la instituirea primelor reduceri de apă, a trecut mult timp, fiind vorba de mai mult de 30 de ani .
" Această propunere ajută cultivatorii din deltă să facă faţă riscului unor reduceri mai severe de consum, făcându-se totodată eforturi semnificative de conservare a apei în acest al patrulea an de secetă ", a declarat preşedintele Consiliului de apă de stat, Felicia Marcus.

" Acordul permite producătorilor să fie solidari cu oamenii din întreg statul care se confruntă cu seceta severă, protejându-le în același timp bunăstarea economică şi oferindu-le o anumită certitudine privind exercitarea puterii de către Consiliul de Apă, la începutul sezonului de plantare", a mai spus ea.

Acordul se aplică numai aşa-numiţilor deținători de drepturi riverane - fermierii cu acces direct la conducte. Cei care participă pot opta pentru reducerea fluxului de apă cu 25% fie din conducte, fie prin desecarea unor terenuri.



Alte stiri din Externe

Ultima oră