Schimb de replici Poroșenko – Putin: "Ia Donbas-ul!". "Eşti nebun? Nu am nevoie!"

06 Apr 2015
Schimb de replici Poroșenko – Putin:
Un articol publicat de editia rusa a revistei Forbes il citeaza pe Vladimir Putin, care, in discursul sustinut in fata membrilor a declarat ca presedintele ucrainean Petr Poroșenko i-ar fi propus ca Rusia sa anexeze Donbas-ul.

Aflat la o intalnire cu membrii Uniunii Industriasilor si a Antreprenorilor Rusi, ce a avut loc cu usile inchise pe 19 martie, Vladimir Putin a declarat ca presedintele ucrainean Petr Poroșenko i-a propus anexarea Donbas-ul, dar ca a declinat aceasta oferta, sugerand declararea independentei regiunii.
Informatia a fost publicata de editia rusa a revistei Forbes, care citeaza surse apropiate discutiilor.

Putin a relatat celor prezenti ca in discutiile pe care le-a avut cu președintele ucrainean, in cadrul negocierilor in format Normadia, ce au avut loc la Minsk, in 11-12 februarie a.c., acesta i-ar fi propus Rusiei sa anexeze Donbas-ul.
Putin ar fi povestit chiar schimbul de replici pe care l-a avut cu Poroșenko "El (Poroșenko – N.R.) mi-a spus "Ia Donbas-ul!". I-am răspuns: "Eşti nebun? Nu am nevoie de Donbas! Dacă nici tu nu ai nevoie de el, declară-l independent?".
Forbes susţine că unul dintre participanţii la întâlnire, care a cerut să nu i se dezvăluie identitatea, a confirmat că Putin a redat conversaţia cu Poroşenko, dar a admis că preşedintele rus a spus însă altceva.

"Poroşenko i-a propus Rusiei să sigure Donbas-ului sprijin financiar. Putin a spus că ar fi posibil doar dacă Donbas devine parte a Rusiei. Atât timp cât (regiunea) Donbas face parte din Ucraina, toate plăţile trebuie făcute de partea ucraineană", a relatat Forbes, citându-l pe participantul respectiv.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reacţionat imediat după aceste dezvăluiri.
"Nu este foarte bine că unii dintre participanţii la întâlnire au dezvăluit conţinutul discuţiei lor cu preşedintele. Ţine de conştiinţa lor dacă spun adevărul sau nu. Nu voi comenta", a declarat el.

Kievul a prezentat, de asemene, propria versiune a conversaţiei.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Ievhen Perebiinis, a scris pe Twitter că preşedintele ucrainean a vrut să spună că Rusia ar trebui mai degrabă să plece din Donbas decât să îl ia, ceea ce în ucraineană sună similar. Comentariile la mesajul său sugerează însă că este puţin probabil ca cei doi preşedinţi să fi vorbit în ucraineană.

Alte stiri din Externe

Ultima oră