Martin Schulz: Este ușor de dat vina pe Europa sau Schengen pentru eșecurile în domeniul securității

18 Dec 2015 | scris de Istvan Deak
Martin Schulz: Este ușor de dat vina pe Europa sau Schengen pentru eșecurile în domeniul securității

”Pentru a păstra libertatea de circulație trebuie să acționăm rapid și decisiv”, a adăugat Schulz, citat de site-ul PE.

El a salutat faptul că șefii de state și de guverne au intenția de a aborda cele mai presante probleme cu care se confruntă în prezent UE: migrația, combaterea terorismului, uniunea economică și monetară, politica privind clima și energia, referendumul britanic și conflictul din Ucraina.

Președintele PE a subliniat necesitatea de a „explora modalitățile pentru implicarea Rusiei în mod constructiv în eforturile internaționale pentru soluționarea conflictul sirian”, dar a avertizat cu privire la orice legătură între aceste două subiecte.

„Siria și Ucraina nu sunt conectate între ele. Niciun fel de concesii sau compromisuri nu trebuie făcute între cele două. Sancțiunile pot fi revizuite numai cu o singură condiție: dacă sunt făcute progrese substanțiale și sunt îndeplinite acordurile de la Minsk”.

Schulz a cerut statelor membre să creeze așa-numitele „hotspot-uri” și să pună în aplicare decizia de a reloca 120.000 de refugiați. Până în prezent, au fost relocate mai puțin de 200 de persoane.

„Această cifră este rușinoasă și fac apel la toate statele membre să-și asume responsabilitatea”, a spus acesta. Președintele a salutat propunerea Comisiei privind o frontieră și pază de coastă europeană.

Vorbind despre măsurile de combatere a terorismului, presedintele a citat acordurile politice cu privire la protecția datelor, modernizarea Europolului și registrul european de pasageri.

Cu toate acestea, Europa are în continuare „un foarte lung drum de de parcurs în lupta contra criminalității organizate și a terorismului”. Schulz s-a referit la prevenirea radicalizării și lupta împotriva finanțării terorismului.

Referindu-se la Marea Britanie, Martin Schulz și-a exprimat convingerea în găsirea unui „acord adecvat care să țină cont de interesele tuturor părților și, de asemenea, de constrângerile legale”; dar a avertizat că „toate cererile prezintă anumite dificultăți”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră