Scandalul muncitorilor ”low cost”. Contracte româneşti pentru muncitori italieni angajaţi în Italia

13 Sep 2015
Scandalul muncitorilor ”low cost”. Contracte româneşti pentru muncitori italieni angajaţi în Italia
 Fenomenul ia proporţii, în Italia. Scandalul “muncitorilor low-cost”, deşi la prima vedere sună ireal, este în extindere. Este vorba despre muncitori italieni, angajaţi în Italia, de firme italiene, dar cu contracte româneşti! De aceea presa din Italia scrie despre aceştia că sunt “muncitor italieni imigraţi în Italia”. Sindicatele, pe bună dreptate, sunt furioase. Căci acest gen de şmecherie înseamnă salarii mai mici, mai puţine zile de concediu şi lipsa contribuţiilor de asigurare socială, scrie cotidianul La Repubblica, citat de gazetaromaneasca.ro, precizând că fenomenul se răspândeşte în Italia.

Sindicatul regional este în alarmă și cere prefecturii să înființeze un grup de lucru privind legalitatea acestui fenomen. Chestiunea privește lucrătorii temporari, înscriși la societăți de plasare a forței de muncă înregistrate în România. Și astfel se aplică normele românești de muncă. Însă pot în mod legitim să ofere munca închiriată a înscrișilor lor firmelor italiene, punând în circulație pliante atrăgătoare destinate firmelor, propagandă pe care sindicatul o consideră obscenă.

Recurgerea la societăți românești de plasare a forței de muncă este pe placul firmelor, dar și al lucrătorilor: celor în căutarea unui loc de muncă le oferă o ocazie în plus de a se angaja, firmelor le asigură economii la costul muncii.

„Beneficiază de flexibilitate maximă!” – se spune în pliantele distribuite și în Toscana –„Fără Inail! Fără Inps! Fără al 13-lea salariu! Fără al 14-lea! Fără plăți pentru accidente de muncă! Fără Tfr! No problems!”, scrie sursa citată.

Aceleași concepte sunt explicate, în mod impecabil și într-o italiană perfectă, pe site-urile agențiilor de plasare a forței de muncă interesate. Se oferă în special șoferi pentru firmele de transport, dar se face referire la forță de muncă pentru construcții și la personal auxiliar pentru clinicile private. Totul într-un cadru de legalitate, asigurat de umbrela Uniunii Europene care garantează libertate de circulație lucrătorilor însă riscă să distrugă cuceririle sindicale obținute în decenii în câteva țări precum Italia dar nu și în țări precum România.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră