Scandalul care îi taie din aripile prezidențiale candidatei extremei-drepte la prezidențialele din Franța: Marine Le Pen

22 Feb 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Scandalul care îi taie din aripile prezidențiale candidatei extremei-drepte la prezidențialele din Franța: Marine Le Pen

Candidata Frontului Național din Franța ar obține 27-28% dintre voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale din Hexagon. Ceea ce o va trimite în cel de-al doilea tur, ba chiar îi dă și șansa de a obține victoria în alegeri, scrie bfmtv.com. Să fie 2017 anul lui Marine Le Pen? 

Așa ar părea, la prima vedere, însă scandalul privind presupusa utilizare abuzivă de fonduri ale Legislativului european pentru plata unor asistenți parlamentari pare să-i taie din elan.

Garda de corp și șefa de cabinet ai candidatei Frontului Național au fost plasați miercuri în detenție provizorie în ancheta privind fondurile Parlamentului European.

Sondajul care o dădea favorită pentru primul tur, realizat de institutul Elabe pentru BFM TV și revista L’Express, o vedea pe Marine Le Pen cu mult înaintea lui Francois Fillon, candidatul dreptei, și a lui Emmanuel Macron, candidatul centrist. În plus, analiștii subliniază avantajul lui Marine Le Pen: beneficiază de un electorat mai decis și mai fidel decât ceilalți candidați. 78% dintre alegătorii care se pronunță în favoarea sa dau asigurări că alegerea este definitivă.

Deși acum câteva luni o posibilă victorie a candidatei extremei-drepte părea puțin probabilă, acum Marine Le Pen pare a avea cale bătută. ”Este probabil singura alegere pe care este în măsură să o câștige”, este de părere politologul Eddy Fougier. ”Ea nu va mai beneficia probabil niciodată de circumstanțe atât de favorabile”, adaugă acesta.

Care erau acele circumstanțele favorabile? Respingerea de către electorat a politicilor tradiționale, scandalul Fillon, alegerea în SUA a lui Donald Trump, Brexit, creșterea în sondaje a aliaților săi europeni. Planetele păreau a se alinia.

Thierry Légier și Catherine Griset — garda de corp și, respectiv, șefa de cabinet a lui Marine Le Pen — au fost audiați miercuri dimineață la Nanterre (regiunea pariziană) de către polițiști ai Oficiului Anticorupție (Oclciff).

Reținerea lor poate fi menținută maximum 48 de ore, după care cei doi fie vor fi puși în libertate fără a fi urmăriți în justiție, fie vor fi prezentați unui judecător în vederea unei eventuale inculpări.

Ancheta a fost declanșată după sesizarea Parlamentului European, conform căreia mai mulți asistenți ai europarlamentarilor Frontului Național au fost plătiți de Bruxelles, deși numele lor figurau și în organigrama partidului, în Franța.

În paralel, Parlamentul European i-a cerut șefei Frontului Național să returneze 339.946 de euro pe care aceasta i-ar fi utilizat pentru a-i plăti în mod nejustificat pe Thierry Légier, în 2011, și pe Catherine Griset, în perioada 2010-2016.

Rămâne de văzut cât va afecta procentele cu care este creditată Marine Le Pen înaintea alegerilor care vor avea loc la 23 aprilie (primul tur) și 7 mai (al doilea tur).

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră