Scandal uriaş în Austria. Scena politică, zguduită din temelii: se organizează alegeri anticipate!

18 Mai 2019 | scris de M.C.
Scandal uriaş în Austria. Scena politică, zguduită din temelii: se organizează alegeri anticipate!

Şeful extremei dreapta austriece şi vicecancelar, Heinz-Christian Strache, a fost acuzat vineri pentru că a promis unei aşa-zise nepoate a unui oligarh rus contracte publice în schimbul unui sprijin financiar, potrivit unor afirmaţii apărute în presă care au provocat un val de indignare în ţară.

După dezvăluirile făcute de mediile germane Süddeutsche Zeitung şi Der Spiegel, principalele partide de opoziţie au cerut demisia numărului doi al guvenului condus de Sebastian Kurz, liderul partidului conservator care, de la sfârşitul lui 2017, guvernează împreună cu extremă dreapta.

De altfel, Sebastian Kurz a exclus continuarea cooperării cu vicecancelarul Heinz-Christian Strache, informează Reuters

Agenţia dpa comentează că nu este clar dacă decizia va duce la ruperea coaliţiei de guvernământ între Partidul Popular a lui Kurz şi FPOe sau va atrage după sine doar demisia lui Strache din funcţia de vicecancelar.

Scandalul a izbucnit vineri seara. Potrivit informaţiilor apărute în presă, însoţite de înregistrări video, Strache a participat, în lunile dinaintea alegerilor care l-au condus la putere, la ceea ce el credea a fi o întâlnire cu nepoata unui oligarh rus.

Şeful Partidului Libertăţii din Austria (FPOe) a fost filmat în timp ce discuta cu această interlocutoare care i-a dat de înţeles că ar putea investi bani în Austria pentru a susţine formaţiunea sa politică.

Discuţia s-a concentrat în special asupra preluării unui procent important din acţiunile puternicului tabloid austriac Kronen Zeitung, cel mai mare din ţară, pentru a-l transforma într-un organ de presă pro-FPOe.

Tânără se arată interesată de cumpărarea unui important pachet de acţiuni la influenta publicaţie austriacă "Kronen-Zeitung". Dacă ea ar achiziţiona 50 de procente, restul de 50 la sută ar urma a fi asigurat de firme apropiate formaţiunii FPÖ, se spune în film.

"Vrem să formăm un peisaj mass-media asemănător cu cel creat de (Viktor) Orban", spune Strache în imaginile postate de SZ şi Spiegel. Premierul Ungariei controlează de ani buni presa din ţară.

În discuţia înregistrată Strache mai declară că, dacă publicaţia va fi controlată astfel, atunci FPÖ îşi va asigura nu 27, ci 34 de procente la alegerile din toamna acelui an. 

Strache, însoţit de unul dintre colaboratorii săi apropiaţi, Johann Gudenus, actualul lider al grupului parlamentar al FPOe, i-a sugerat interlocutoarei că, în schimbul acestui sprijin, i-ar putea obţine contracte publice.

Întâlnirea care a avut loc într-o atmosferă destinsă, într-o vilă din Ibiza, şi a durat şase ore a fost de fapt o punere în scenă filmată cu o cameră ascunsă pentru a-i întinde o capcană liderului FPOe, potrivit celor două medii germane care afirmă că nu ştiu cine s-a aflat în spatele acestei operaţiuni organizate cu trei luni înainte de alegerile legislative din Austria.

Strache a admis în faţa jurnaliştilor că serata a avut loc, dar a negat că a comis cel mai mic act condamnabil.

Potrivit declaraţiilor sale acordate Süddeutsche Zeitung, el a invocat "marea cantitate de alcool consumată" în seara respectivă şi "importanta barieră de limbă" între el şi interlocutoarea sa.

Partidul Socialist (SPOe) a cerut demisia vicecancelarului, calificând faptele sale ca fiind "cel mai mare scandal" din ultimii 50 de ani. Partidul liberal NEOS a reluat acest apel, estimând că noi alegeri legislative sunt "inevitabile".

Scandalul, declanşat cu zece zile înainte de europarlamentare, a izbucnit într-un context tensionat pentru coaliţia la putere în Austria, lui Sebastian Kurz reproşându-i-se alianţa sa cu un partid frecvent implicat în derapaje extremiste.

UPDATE

Vicecancelarul austriac Heinz-Christian Strache şi-a anunţat demisia, într-o conferinţă de presă organizată sâmbătă.

Liderul Partidului Libertăţii a anunţat că va fi înlocuit de ministrul Transporturilor Norbert Hofer şi că demisia i-a fost acceptată de cancelarul Sebastian Kurz, scrie euronews.com.

"Am fost iresponsabil, prost şi am greşit", căzând în capcana întinsă, după cum a declarat Strache în faţa presei, de ”servicii”.

Heinz-Christian Strache şi-a cerut scuze atât de la cancelarul Sebastian Kurz, de la colegii de partid şi de la familie pentru afirmaţiile făcute în filmul înregistrat în anul 2017, dând vina în mare parte pe consumul excesiv de alcool. El a anunţat însă că va acţiona în justiţie atât presa, care nu ar fi respectat codul deontologic, cât şi pe cei responsabili de înregistrarea şi distribuirea imaginilor.

UPDATE

În Austria vor fi convocate alegeri legislative anticipate, a anunţat sâmbătă cancelarul conservator Sebastian Kurz, după destrămarea coaliţiei de guvernare formate din conservatori şi extrema-dreaptă în urma demisiei vice-cancelarului lider al extremei-drepte Heinz-Christian Strache, compromis de o înregistrare cu camera ascunsă în care acesta accepta finanţare pentru partidul său din partea unei pretinse nepoate a unui oligarh rus, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

''I-am propus preşedintelui (Alexander Van der Bellen) convocarea alegerilor anticipate cât mai curând posibil'', a anunţat Sebastian Kurz în faţa presei. ''Prea mult este prea mult'', a mai spus el, amintind de mai multe scandaluri în care a fost implicată formaţiunea de extremă-dreapta Partidul Libertăţii (FPOe), cu care formaţiunea sa, Partidul Popular Austriac (OeVP), s-a aliat la guvernare după alegerile din 2017. Kurz a pus acum capăt coaliţiei dintre aceste două partide.

Preşedintele Van der Bellen a acceptat convocarea alegerilor legislative anticipate, apreciind chiar că acestea sunt necesare în noul context politic. După declaraţia cancelarului Kurz a apărut şi el în faţa presei, afirmând că ei vor discuta duminică paşii următori. Data alegerilor nu este încă stabilită, o variantă vehiculată neoficial fiind jumătatea lunii septembrie.

Social-democraţii, ajunşi în opoziţie după alegerile legislative din 2017, au anunţat la rândul lor că susţin convocarea anticipatelor.

Alte stiri din Externe

Ultima oră