Un document WikiLeaks bagă râca între Grecia şi FMI. Cel rol are românca de la Fond în scandal

03 Apr 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Un document WikiLeaks bagă râca între Grecia şi FMI. Cel rol are românca de la Fond în scandal

Grecia a cerut sâmbătă Fondului Monetar Internaţional (FMI) explicații după publicarea de către Wikileaks a unui document asupra negocierilor dintre Atena și creditorii ei, în care reprezentanții Fondului evocă un posibil default al țării” (incapacitate de plată n.r.), relatează agenţia lyonne.fr.
“Guvernul grec cere explicații FMI pentru a ști dacă găsirea de motive pentru un default al Greciei, cu puțin timp înaintea referendumului (asupra menținerii Marii Britanii în Uniunea Europeană), este poziția oficială a Fondului", a declarat purtătoarea de cuvânt a guvernului Olga Gherovassili într-un comunicat.
La scurt timp după aceea, biroul prim-ministrului Alexis Tsipras a anunțat că el va evoca această problemă cu șefa FMI și liderii europeni.
“Prim-ministrul va trimite imediat o scrisoare oficială Christinei Lagarde cu privire la acest subiect”, a declarat biroul lui Tsipras.
“Noi nu comentăm în privinţa unor scurgeri de informații sau presupuse rapoarte legate de discuții interne”, a reacționat la rândul său FMI într-un comunicat trimis prin e-mail.
“Am indicat clar ceea ce credem că este necesar pentru găsirea unei soluții durabile la problemele economice cu care se confruntă Grecia", o soluție "care să pună Grecia pe o traiectorie de creștere durabilă, susținută de o serie de reforme credibile însoțite de reducerea datoriilor de la partenerii ei europeni”, a adăugat FMI.
Wikileaks a publicat ceea ce organizația prezintă a fi o transcriere a unei conferințe telefonice de la 19 martie între Poul Thomsen, șeful departamentului Europa al Fondului, și Delia Velculescu, șefa misiunii FMI pentru Grecia.
Ei discută despre strategia care trebuie adoptată în negocieri, în timp ce FMI încă nu și-a dat acordul la ultimul plan de ajutor pentru Atena, discuțiile împiedicându-se în special la reforma pensiilor și reforma fiscală.
Plângându-se de ritmul lent al discuțiilor și diferențele dintre previziunile economice pentru Grecia ale europenilor și cele ale FMI, Thomsen întreabă: „Cum se va ajunge atunci la o decizie? În trecut, a fost luată numai o dată decizia și a fost atunci când grecii duceau serios lipsă de bani intrați în default”.
„Și este posibil acest lucru să se întâmple din nou. Iar în acest caz, se tărăgănează până în iulie și în mod clar că europenii nu vor discuta în lunile dinainte de Brexit”, a adăugat el, referindu-se la referendumul britanic din 23 iunie.
„Sunt de acord că avem nevoie de un eveniment, dar nu știu care va fi”, declară puțin mai târziu dna Velculescu.
Discuțiile dintre Grecia și cvartertul reprezentând creditorii — Comisia Europeană, FMI, BCE și fondul de sprijin al zonei euro (MES) — urmează să fie reluate luni după o pauză de două săptămâni.
În august 2015, publicaţia financiară elenă Agora scria că Velculescu are o legătură amoroasă cu predecesorul său ca reprezentant al Fondului în Grecia, Poul Thomsen. „Faptul că lucrează mult peste program, merg des în călătorii de serviciu, pare să îi fi adus pe cei doi într-o relaţie strânsă atât în plan profesional, cât şi personal”, scria publicaţia, preluată de en.protothema.gr.

Alte stiri din Externe

Ultima oră