FRANŢA. Profesioniştii din domeniul sănătăţii se pregătesc pentru un eventual atentat de amploare

29 Ian 2016 | scris de Marina Constantinoiu
FRANŢA. Profesioniştii din domeniul sănătăţii se pregătesc pentru un eventual atentat de amploare


Până la atentatele din 13 noiembrie nu au fost nevoiţi niciodată să gestioneze un număr atât de mare de victime într-un timp atât de scurt. Atunci, peste 600 de persoane au fost preluate pentru a li se acorda îngrijiri, 400 au fost spitalizate şi 5.000 de persoane au avut nevoie de sprijin psihologic, potrivit cifrelor comunicate de Ministerul Sănătăţii, şi citate de lexpress.fr.
Ministrul Sănătăţii le-a cerut profesioniştilor din domeniu să îşi actualizeze dispozitivul în caz de urgenţă, pentru a fi pregătiţi în eventualitatea unui nou atentat pe teritoriul francez. Obiectivul este o mai bună gestionare a crizei, a organizării preluării cazurilor de urgenţă, a selectării urgenţelor şi a identificării victimelor.
Personalul din domeniul sănătăţii trebuie să înveţe cum să reacţioneze dacă un atentat este comis în cursul săptămânii, în plină zi, când blocurile operatorii sunt ocupate. Nu vor putea fi întrerupte operaţiile în curs, dar va trebui decisă o amânare a altora, deja programate, de exemplu. Căci una dintre particularităţile serii de 13 noiembrie a fost faptul că blocurile operatorii erau libere.
Va trebui identificat în fiecare regiune care este nivelul de la care capacităţile de transport sanitar, săile de intervenţie şi personalul medico-chirurgical sunt susceptibile de a fi depăşite de situaţie.
Încă un punct sensibil: cum să faci faţă în caz de atentat într-o şcoală. Ei bine, autorităţile recunosc că aici sunt mai puţin pregătite.
Se pune problema chiar a unui „supraatentat”, o situaţie în care echipele de salvare se află blocate la locul operaţiunilor. Sau ipoteza unui terorist care s-ar strecura într-o unitate de urgenţe. O sursă sanitară recunoaşte că acestea reprezintă puncte de slăbiciune pentru ele.
Problemele din provincie sunt şi mai mari. În decembrie, postul France Info afirma, de exemplu, că Toulouse nu ar putea face faţă unor atentate comise în mai multe locuri.
Începând cu luna februarie sunt prevăzute mai multe exerciţii la Paris şi în regiune pentru a-i pregăti pe profesioniştii din sănătate şi a testa organizarea în caz de atac terorist. Jurnaliştii francezi susţin că ultimul exerciţiu de acest gen ar fi avut loc chiar în dimineaţa în care au fost comise atentatele.

Alte stiri din Externe

Ultima oră