Problema românilor din Salzburg: „Să îi ajutăm să rămână în Romania”

23 Apr 2015 | scris de Istvan Deak
Problema românilor din Salzburg: „Să îi ajutăm să rămână în Romania”

 Interdicții, reguli de comportament, pedepse și amenințări cu expulzarea. „Nicio altă temă din trecutul orașului Salzburg nu și-a pus amprenta asupra unei dezbateri precum cea a imigranților români care vin la Salzburg ca să cerșească”, notează presa austriacă. Cotidianul Salzburger Nachrichten continuă serialul dedicat imigranților români din orașul lui Mozart. Într-un sondaj lansat de acesta, 60% dintre locuitorii orașului consideră că migrația sărăciei este o problemă „mare” și „foarte mare”. Cei mai mulți dintre cei intervievați solicită măsuri și mai dure pentru stoparea fenomenului. Diaconul Michael Konig s-a săturat de dezbateri și cere instituțiilor din Salzburg să intervină în România. El a demarat recent un nou proiect în orașul Dumbrăveni, unde trăiesc 8400 de oameni. „15% dintre ei aparțin minorității rrome. Un procent semnificativ mai mare decât în alte orașe din Romania. Cei mai mulți copii cresc în familii dezavantajate social, marcate de șomajul ridicat și de lipsa de perspective. Acești copii nu au acces la educație și rămân fără șanse pe piața muncii. Ei devin astfel o generație ratată”, consideră Konig. Miza proiectului: Să oprim emigrarea În acest context a fost demarat proiectul L.I.F.T: învățământ, integrare, promovare, structură zilnică. Acest proiect își propune să sprinine copii și tineri cu vârsta între 7 și 15 ani. 25 dintre aceștia vor fi formați într-un centru special. „Copiii trebuie sprijiniți pe durata claselor primare. Trebuie asigurate bazele pentru găsirea unui viitor loc de muncă. Ei au nevoie de acces la educație. Nu ne adresăm doar minorității rrome, ci în special famiilor defavorizate. Trebuie să demontăm din timp toate prejudecățile, fiindcă astfel de oameni sunt pe tot teritoriul României victimele prejudecăților, defavorizării și a izolării”.

El consideră că Salzburgul trebuie să investească cât mai mult în România. „Este pentru prima dată când patru instituții diferite din Salzburg își dau mâna pentru a susține un proiect. Ne angajăm în toate metodele posibile de a combate migrația sărăciei din România. Omul este pe primul loc pentru noi”, consideră Konig. Primăria și Consiliul Landului Salzburg susțin financiar proiectul, în timp ce Salzburger Nachrichten este partener media.

Costurile proiectului în 2015 și 2016 sunt estimate la câte 100.000 de euro pe an. Pentru 2017 au fost alocați 95.000 de euro. Durata proiectului va fi de 8 ani. Proiecte similare există deja în Sebeș. „În Dumbrăveni există și un grup de etnici rromi ai minorității maghiare care au inițiativa să se ajute reciproc, dar au nevoie și de sprijinul nostru. O să îi includem și pe ei în acest proiect. Noi vrem sa aibă ei inițiativa și să își dorească să își depășească nivelul. Filosofia proiectului este de a întări familiile afectate. Noi vrem să devenim un model, iar celelalte autorități locale din Austria să ne urmeze. Avem acorduri cu primaria din Dumbrăveni, cu directorul școlii și cu parteneri locali. Încercăm să ne adaptăm condițiilor. Avem probleme în găsirea unui personal calificat, o problemă mare în Romania. Din cauza salariilor mici, aceștia au părăsit România. Nu în ultimul rând, vom încerca să absorbim fonduri europene pentru susținerea proiectului”. (I.D)

Alte stiri din Externe

Ultima oră