Ryanair se pregăteşte să înghită Alitalia

14 Sep 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Ryanair se pregăteşte să înghită Alitalia

Irlandezii de la Ryanair pregătesc o ofertă de preluare a companiei Alitalia, dar nu sunt interesaţi şi de transportatorul german  Air Berlin, aflat insolvenţă, relatează theguardian.com.

Directorul executiv al Ryanair, Michael O'Leary, a declarat că finalizează detaliile a ceea ce ar putea fi cea de-a doua achiziție majoră din istoria de 33 de ani a companiei aeriene low-cost.

Operațiunile Alitalia și operațiunile pe distanțe lungi vor rămâne şi după preluare, dar Ryanair, care preferă să-i preia flota, va lansa modelul de leasing al avioanelor Alitalia.

"Ar fi trebuit să comandăm noi avioane, fie că este vorba despre Boeing, fie despre Airbus", a explicatr' O'Leary.

El speră că orice înțelegere va face posibilă menţinerea locurilor de muncă pentru piloții și echipajele Alitalia, dar a avertizat că aceştia vor trebui să accepte alte condiții de angajare, conform  cerințelor companiei Ryanair.

 

 

Alitalia a fost pusă în vânzare la începutul acestui an, după ce guvernul italian a recunoscut colapsul în administrarea companiei, deşi a pompat circa 6 miliarde de euro, timp de un deceniu, pentru funcţionarea acesteia.

Decizia a urmat unui vot al angajaților împotriva planului de salvare, care ar fi presupus o reducere a salariilor în schimbul unei noi injecții de 2 miliarde de euro de la acționari, inclusiv Etihad, compania aeriană din Golf, care deține 49%.

De asemenea, Air Berlin este în insolvenţă, dar O'Leary a declarat că nu este interesat să facă vreo ofertă, repetând acuzațiile anterioare cum că insolvenţa ar fi, de fapt, un aranjament pentru a face Lufthansa mai puternică.

El a spus că se așteaptă ca autoritățile UE din domeniul concurenței să ceară căi de atac substanțiale în cazul în care Lufthansa cumpără Air Berlin, transportatorul fiind probabil obligat să renunțe la sloturi pe rutele din Germania pentru a menține concurența.

Dacă va bate palma cu Alitalia, ar fi prima preluare de succes a lui Ryanair, după şi-a cumpărat rivalul Buzz, de la KLM, în 2003.

Ryanair a fost blocată de Uniunea Europeană să achiziționeze Aer Lingus în 2013, după trei încercări eșuate de a înghiți compania irlandeză.

Alte stiri din Externe

Ultima oră