UPDATE. Rusia, acuzată că încalcă iar spaţiul aerian al Turciei. Reacţia Moscovei

30 Ian 2016 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE. Rusia, acuzată că încalcă iar spaţiul aerian al Turciei. Reacţia Moscovei

"Nu a avut loc nicio violare a spațiului aerian turc de către forțele aeriene ruse prezente în Siria", a declarat pentru agențiile de presă ruse purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konacenkov, referindu-se la aviația rusă prezentă în spațiul aerian sirian de la 30 septembrie.

"Declarațiile turce despre pretinsa violare a spațiului său aerian de către un SU-34 rusesc sunt propagandă fără fundament", a insistat el, adăugând că cei care acuză Rusia "nu pot fi decât propagandiști care au vizionat filme de acțiune de la Hollywood".

La două luni după doborârea unui bombardier rus de turci, un avion al aviaţiei ruse a încălcat spaţiul aerian al Turciei. Ca urmare, a fost convocat ambasadorul rus la Ankara, iar NATO a cerut Rusiei să-i respecte integral spaţiul aerian.

"Un avion Su-34 din aviația rusă a încălcat spațiul aerian la ora locală 11.46 ieri (vineri, 09.46 GMT — n.r.)", a precizat ministerul turc de Externe, într-un comunicat, citat de Agerpres.

"Subliniem încă o dată că Rusia poartă întreaga responsabilitate a oricăror consecințe grave care ar putea decruge dintr-o astfel de atitudine iresponsabilă", a adăugat ministerul, subliniind că Ankara cere Rusiei "să acționeze cu responsabilitate".

"Facem un apel clar către Federația Rusă să nu violeze spațiul aerian turc, care este și spațiul aerian al NATO", se mai arată în comunicat. Ambasadorul rus la Ankara a fost convocat de ministerul turc de Externe pentru a i se comunica "condamnarea fermă" a încălcării spaţiului aerian. 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg (foto), a dat un comunicat în care arată că "un avion rus de luptă a încălcat spațiul aerian turc ieri (vineri — n.r.), în ciuda avertismentelor repetate ale autorităților turce. Incidentele precedente au arătat cât de periculos este un astfel de comportament".

"Fac apel la Rusia să acționeze de manieră responsabilă și să respecte integral spațiul aerian al NATO", adaugă șeful Alianței Nord-Atlantice. "Rusia trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că astfel de încălcări nu se mai produc", se mai arată în comunicat.

Alte stiri din Externe

Ultima oră