Rusia salută formarea noului guvern în Republica Moldova

10 Iun 2019
Rusia salută formarea noului guvern în Republica Moldova

Rusia salută formarea noului guvern în Republica Moldova şi se declară deschisă cooperării cu acesta în vederea restabilirii unor relaţii bilaterale reciproc avantajoase, anunţă un comunicat al Ministerului de Externe rus dat publicităţii luni şi preluat de agenţiile de presă ruse, scrie AGEPRES.

"La Moscova este salutată formarea în Republica Moldova a coaliţiei de guvernare şi guvernului. Suntem deschişi cooperării cu organele de conducere alese democratic ale Republicii Moldova pentru restabilirea relaţiilor ruso-moldoveneşti reciproc avantajoase în diferite domenii, în conformitate cu Tratatul de prietenie şi cooperare din 2001", se spune în comunicat.

MAE al Federaţiei Ruse şi-a exprimat speranţa într-o "cât mai grabnică normalizare a situaţiei de la Chişinău, în interesul tuturor cetăţenilor moldoveni şi al dezvoltării treptate a ţării".

"Singura cale posibilă pentru soluţionarea crizei politice interne din Republica Moldova este dialogul între toate forţele politice responsabile, în conformitate cu principiile democratice unanim recunoscute", mai subliniază comunicatul diplomaţiei ruse.

Prima şedinţă a guvernului condus de Maia Sandu a fost convocată luni la Chişinău, în clădirea parlamentului, iar în timpul acesteia au fost demişi o serie de înalţi funcţionari, printre care şeful Inspectoratului General al Poliţiei (IGP) din Republica Moldova, Alexandru Pânzari, informează Radio Chişinău şi Unimedia.md.

Alexandru Pânzari a declarat anterior că refuză să se subordoneze noului ministru de interne care a fost numit în parlament, Andrei Năstase, subliniind că ministrul lui este în continuare Alexandru Jizdan.

Cu votul membrilor guvernului condus de Maia Sandu, Alexandru Pânzari a fost demis. Totodată, acelaşi executiv l-a propus pe Gheorghe Bălan, fost judecător, în funcţia de şef al IGP.

În cadrul şedinţei, premierul Maia Sandu a anunţat că va trimite o scrisoare inclusiv Comisiei de Veneţia, referitor la deciziile Curţii Constituţionale privind declararea ca fiind neconstituţionale a deciziilor luate în parlament şi la acţiunile structurilor de forţă care au blocat accesul membrilor guvernului Maia Sandu în instituţiile de stat.

Ea a subliniat că următorul pas important pe agenda activităţii guvernului este crearea unei comisii parlamentare pentru investigarea furtului miliardului.

În acelaşi timp, premierul susţinut de Partidul Democrat (PDM), Pavel Filip, a convocat luni în şedinţă miniştrii, secretarii de stat, şefii de agenţii şi instituţii publice şi a solicitat să fie asigurată activitatea în regim normal a instituţiilor publice, în baza Constituţiei şi legilor ţării, astfel încât cetăţenii să nu aibă de suferit ca urmare a crizei politice.

Parlamentul de la Chişinău rezultat în urma alegerilor legislative din 24 februarie s-a reunit sâmbătă după ce, în urma unor luni de negocieri politice, s-a reuşit formarea unei majorităţi între socialişti - câştigătorii alegerilor - şi blocul prooccidental ACUM, alianţa care a ieşit pe locul al treilea.

Duminică, însă, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcţia de preşedinte, iar premierul Pavel Filip a fost numit preşedinte interimar.

De asemenea, Curtea Constituţională a emis o hotărâre prin care Parlamentul Republicii Moldova a fost dizolvat, noi alegeri fiind programate în 6 septembrie. 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră