„Rusia ar putea invada Germania, trebuie să ne pregătim pentru un război defensiv”, spune șeful de stat major al forțelor armate germane

11 Dec 2023
„Rusia ar putea invada Germania, trebuie să ne pregătim pentru un război defensiv”, spune șeful de stat major al forțelor armate germane

Carsten Breuer,  inspectorul general al Bundeswehr, cel mai înalt soldat al armatei germane și un aliat al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), a declarat sâmbătă presei germane că se teme că Rusia ar putea invada Germania și ar putea începe un război „defensiv”, scrie Newsweek.

Au trecut aproape doi ani de când Rusia și-a lansat invazia Ucrainei în februarie 2022. În ultimele câteva săptămâni, trupele ruse au lansat o ofensivă majoră care vizează Avdiivka, un oraș din regiunea Donețk, din estul Ucrainei, pe care Moscova îl revendică, de asemenea, drept teritoriul său. A urmat o contraofensivă ucraineană majoră în timpul verii și toamnei. Kievul a recâștigat un anumit teritoriu dar nu a reușit  obiectivul său mai amplu de a pătrunde până la Marea Neagră, rupând podul terestru al Rusiei către Crimeea, regiune pe care președintele rus Vladimir Putin a anexat-o în 2014.

Germania a fost un aliat puternic al Ucrainei în războiul în curs cu Rusia. În octombrie, ministerul apărării al țării a anunțat un nou pachet de sprijin pentru Kiev, în valoare de aproximativ 1,1 miliarde de dolari pentru arme, vehicule și apărare aeriană.

Într-un interviu acordat Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, Breuer, al cărui titlu oficial este inspector general al Bundeswehr, a spus că este îngrijorat de modul în care Rusia „se reînarmează în acest moment”.

El a adăugat că Germania va trebui să se obișnuiască cu posibilitatea „ca într-o zi să fim nevoiți să ducem un război defensiv”.

De asemenea, Breuer a fost întrebat dacă armata germană va putea asuma un atac rusesc asupra NATO, din care Germania face parte, după posibilul sfârșit al războiului Rusia-Ucraina. Breuer a spus: "Da. Punct. Nu avem alternativă. Ne putem apăra și ne vom apăra."

Cu toate acestea, Breuer a recunoscut că armata germană are deficiențe atunci când vine vorba de apărarea națională și a alianței NATO, după ce s-a concentrat ani de zile pe managementul crizelor internaționale.

„Acum vedem o Bundeswehr [forțele armate ale Germaniei] care nu este încă suficient de echipată pentru asta”, a spus el, adăugând că există „structuri care iau decizii rapide și direcționate aproape imposibile”.

În octombrie, propagandistul televiziunii de stat ruse Vladimir Solovyov a amenințat în emisiunea sa că Germania va exista în cele din urmă „sub steag rusesc”.

Solovyov a criticat Germania pentru că a crescut cantitatea de provizii pe care o trimitea în Ucraina și a spus: "Deci nu avem altă opțiune. Vom termina, vom lua din nou Berlinul și de data aceasta nu vom pleca".

Departamentul de Stat al SUA a declarat că Solovyov răspândește dezinformarea de la Kremlin și a scris pe site-ul său anul trecut, într-o listă care identifică figuri binecunoscute implicate în propaganda rusă că Solovyov „ar putea fi cel mai energic propagandist al Kremlinului de astăzi”.

În prezent, NATO are 31 de membri, inclusiv 29 de țări europene, Statele Unite și Canada. Ucraina a fost în proces de aderare încă dinainte de invazia Rusiei.

NATO a spus că nu poate lua în considerare Rusia ca membru din cauza „politicilor și acțiunilor ostile ale țării”. Alianța militară a mai spus că „sprijină pe deplin” dreptul Ucrainei la autoapărare și condamnă „războiul brutal și ilegal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”.

La începutul războiului Rusia-Ucraina, Putin a spus în mod repetat că extinderea NATO spre est a fost motivul lansării invaziei sale pe scară largă a Ucrainei.

Alte stiri din Externe

Ultima oră