România, subiect de dispută în prima dezbatere pentru alegerile prezidențiale din Franța (VIDEO)

21 Mar 2017 | scris de Marina Constantinoiu
România, subiect de dispută în prima dezbatere pentru alegerile prezidențiale din Franța (VIDEO)

Adevărata campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale franceze al căror prim tur este la 23 aprilie a început, se poate spune, luni seara, odată cu prima confruntare televizată între principalii candidaţi la Preşedinţia Franţei.

A fost un adevărat maraton, care a durat trei ore şi jumătate, urmărit de peste 10 milioane de telespectatori. 

François Fillon, reprezentantul conservatorilor, Benoît Hamon, cel al socialiştilor, extremista de dreapta Marine Le Pen, Emmanuel Macron, candidatul independent de centru şi Jean-Luc Mélenchon, cel al stângii radicale, au putut dezbate pe o serie de teme de actualitate politică, economică şi internaţională. După o primă oră destul de liniştită, schimburile s-au mai animat dând treptat mai multă tensiune şi interes campaniei electorale cu doar cinci săptămâni înaintea primul tur de scrutin.

 

 

 

Una dintre temele de discuţie a fost numărul de ore de lucru săptămânal din Franţa şi, implicit, nivelul de trai, iar în discuţie a apărut şi România, dată ca exemplu. Evident că negativ. 

România şi-a făcut loc într-un schimb de replici pe subiectul timpului de lucru săptămânal, despre abrogarea sau nu a legii celor 35 de ore săptămânale în vigoare în Franţa, între republicanul François Fillon și candidatul stângii radicale Jean-Luc Mélenchon.

"Să nu luăm oamenii drept nişte imbecili. Ce spuneţi, că francezii sunt cei care muncesc cel mai puţin în Europa, glumiţi? Vreţi să avem ce, numărul de ore de muncă din România? Asta vreţi?", l-a întrebat Jean-Luc Mélenchon pe François Fillon. Acesta a răspuns că nu este adevărat ce spune Mélenchon, că Franţa ar trebui să se compare cu Olanda, Germania, Danemarca, Suedia, Finlanda, Marea Britanie, în niciun caz cu România". 

Mélenchon a insistat, însă. "România este ţara care are cel mai mare număr de ore de muncă", a repetat el. "Încetaţi să tot spuneţi că nu se munceşte în Franţa! Stiti care este durata de lucru în România?", a fost replica lui Mélenchon, afirmația care nu a mai primit un răspuns din partea contracandidatului său.

Potrivit Eurostat, timpul de lucru săptămânal mediu nu este foarte diferit în România faţă de cel din Franţa. Când e vorba de cei care lucrează cu normă întreagă, cifrele sunt chiar egale, notează, în acest context, rfi.ro.

ÎNREGISTRAREA MOMENTULUI POATE FI VIZIONATĂ AICI.

Un sondaj de opinie realizat de Elabe și dat publicității la câteva minute după încheierea dezbaterii arăta că Emmanuel Macron, candidatul de centru, a fost considerat cel mai credibil de 29% din telespectatori. Reprezentantul stângii radicale, Jean-Luc Melenchon, a fost cel mai apreciat de 20% dintre cei care au urmărit emisiunea. Fillon și Marine Le Pen, candidata Frontului Național (FN, de extremă dreaptă) au întrunit câte 19% din preferințe, iar socialistul Benoit Hamon 11%.

Creditată de sondaje cu prima șansă în turul întâi, Marine Le Pen a fost principala țintă a atacurilor din partea celorlalți patru participanți la dezbatere.

Plasat al doilea în intențiile de vot la primul tur de scrutin, Macron a acuzat-o pe Le Pen că încearcă să divizeze societatea. Subiectul era legat de așa-numitul burkini, costumul de baie islamic, controversat în Franța vara trecută. 

La capitolul de securitate, șefa FN a promis că va construi 40.000 de locuri noi în închisori, iar Fillon a replicat că ar fi doar promisiuni care nu vor fi niciodate puse în practică și a propus doar 16.000 de locuri.

Hamon a afirmat că Le Pen este "drogată cu paginile de fapt diverse", iar propunerile ei privind învățământul sunt "grețoase".

Melenchon a vorbit despre "fantasmele" candidatei de la polul opus legate de migrație.

Fillon a criticat-o pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, pentru politicile sale privind refugiații, care au creat probleme uriașe Europei. El a reamintit că Macron a lăudat-o pe șefa guvernului de la Berlin, căreia i-a fost oaspete săptămâna trecută.

 

 

Macron și Le Pen sunt în prezent cotați cel mai bine pentru calificarea în turul al doilea al alegerilor, care va avea loc pe 7 mai. Reuters observă că schimburile de replici între ei, pe tema burkini, au avut un ton dintre cele mai ridicate din întreaga dezbatere. Macron i-a spus direct adversarei: "Mințiți prin deformarea adevărului"; aceasta a reluat una din temele ei favorite, reafirmând: "Vreau să pun capăt imigrației, e clar". 

Le Pen a insistat asupra opoziției sale față de Uniunea Europeană, afirmând că nu dorește să fie "vicecancelarul Angelei Merkel". Ea a prezentat și un grafic care arăta cu cât s-a distanțat Germania de Franța pe plan economic după adoptarea euro.

 

 

 

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră