Cum a ajuns România "Vestul Sălbatic" al hackerilor

07 Mai 2015
Cum a ajuns România
România e cunoscută ca „Vestul Sălbatic” al hackerilor, numărându-se în topul mondial al ţărilor de unde se lansează atacuri cibernetice, dar cum s-a ajuns la această situaţie?, se întreabă ziariştii de la Sputnik International.

România este patria a doi dintre cei mai vânaţi infractori ai FBI- Nicolae Popescu şi Dumitru Daniel Bosogioiu- pentru prinderea lor fiind puse recompense de 1,75 milioane de dolari.
Popescu este şeful unei reţele intenaţionale de crimă organizată ce a pus la cale o schemă de fraudare cibernetică de milioane de dolari, iar Bosogioiu este acuzat de implicarea în această schemă.

Mai mult de un milion de dolari este pus la bătaie de FBI pentru orice informaţie despre Popescu şi de 750.000 de dolari pentru Bosogioiu.
Iniţial, Popescu şi Bosogioiu au fost acuzaţi în urma unei plângeri penale pentru implicarea lor într-o conspiraţie de fraudă cibernetică ce viza clienţii unor site-uri din SUA precum Cars.com şi AutoTrader.com. Cu toate acestea, cei doi sunt în libertate şi pe lista celor mai vânaţi de FBI.

Jurnaliştii de la Sputnik International se întreabă cum a reuşit totuşi un stat din fostul bloc sovietic precum România să ajungă în topul ţărilor cu infracţionalitate cibernetică. În opinia lor, răspunsul se află în timpul regimului Ceauşescu. Atunci, România a investit foarte mult în studierea informaticii deoarece ţara nu avea acces la tehnologia occidentală. Aceasta a dus la dezvoltarea microprocesoarelor ce a permis crearea unor microreţele realizate de ingineri acasă, în timpul liber, în anii 90.

România a devenit repede țara cu a cincea cea mai rapidă conexiune la Internet din lume, oraşul Timişoara având cea mai rapidă reţea de pe planetă.
Această viteză şi nivel de conectivitate sunt cruciale pentru atacatorii cibernetici deoarece le permite rapid să implementeze rapid Denial-of-Service-Attacks ce este folosit pentru a bombarda rețele, servere sau alte echipamente, împiedicând accesul sau folosirea lor.

Subminarea sistemului

Unul dintre cei mai prolifici hackeri este Răzvan Cernăianu, cunoscut şi ca TinKode. Are 23 de ani, nu bea alcool. El a declarat pentru La Stampa că e ca oricare altul, nu se descurcă la unele materii la şcoală şi că îi plac fetele. „Mulţi dintre noi încep cu jocurile video, apoi trec la testarea punctelor slabe din sistemul informatic. Cel mai incitant lucru pentru mine este să fiu recunoscut, să devin celebru pentru subminarea sistemului”, a declarat Cernăianu .

În scurta sa carieră de hacker român, Cernăianu a scos din funcţiune NASA şi forţele navale regale din Marea Britanie şi alte zeci de site-uri. Jenant, pentru La Stampa, Cernăianu a fost cel care a redecorat site-ul ziarului cu steagul românesc.

În timp ce Popescu și Bosogioiu rămân în atenţia autorităților americane, Occidentul deplânge acum răcirea relaţiilor cu România din anii 1980 și '90 ce a condus la transformarea ţării în capitala cibernetică a Europei.

Link poza https://twitter.com/FBIPortland/status/535166184849952768/photo/1

Alte stiri din Externe

Ultima oră