Români, implicaţi în furtul unor cărţi rare, în Marea Britanie, după un scenariu ca în filme

24 Iul 2019 | scris de Bianca Maria Drug
Români, implicaţi în furtul unor cărţi rare, în Marea Britanie, după un scenariu ca în filme

Doi români au fost reținuți de poliția britanică și sunt audiați în cel mai mare caz de furt de manuscrise și cărți rare din ultima perioadă.

În noaptea de 29 iunie 2017, hoții au furat peste 150 de cărți rare dintr-un depozit aflat lângă aeroportul londonez Heathrow. Păgubitul este un dealer de carte rară, Alessandro Meda Riquier, potrivit Sky News.

Presa britanică a comparat modul de acțiune cu cel din seria de filme "Misiune Imposibilă".

Hoții au reușit să evite alarmele, s-au cățărat pe unul dintre zidurile depozitului, înalt de aproximativ 15 metri, și au tăiat partea de sticlă a acoperișului pentru a pătrunde în depozit. Acolo au știut exact ce să caute.

Proprietarii volumelor furate au fost la fiecare târg de carte la fiecare expoziție, au urmărit toate anunțurile de pe internet, însă nu au dat de urma cărților furate în urmă cu doi ani din depozitul de la marginea Londrei.

Cea mai valoroasă carte furată e o copie din 1566 a lucrării lui Nicolaus Copernic - "Despre revoluțiile sferelor cerești", evaluată la 215.000 de euro.

Un personaj misterios, cunoscut sub numele de "Astronomul", ar fi cel care a comandat lovitura. El i-a angajat pe români, iar modul în care aceștia au reușit să fure cărți în valoare de aproximativ 2,5 milioane de euro pare desprins dintr-un scenariu de film!

Opere scrise de Leonardo da Vinci, Francesco Petrarca sau Galileo Galilei, tipărite la mijlocul mileniului trecut, se numără printre volumele furate.

Colecționarii de carte rară cred că lovitura a fost dată la comandă și de aceea nimeni nu a încercat să pună în vânzare cărțile.

După doi ani de anchete, polițiști din Anglia, România și Italia au reușit să rețină mai mulți suspecți, la sfârșitul lunii iunie, informează stiri.tvr.ro.

Doi români, Marian Albu și Paul Popeanu, sunt printre principalii suspecți, potrivit polițiștilor londonezi.

Și în România s-au făcut 6 rețineri, dar până acum membrii grupării au refuzat să dea vreun indiciu legat de locul în care s-ar afla cărțile furate.

Alte stiri din Externe

Ultima oră