Româncă anchetată în Austria pentru intermedierea de căsătorii fictive:” Nici vorbă, eram doar domnișoara de onoare”!

16 Mai 2015
Româncă anchetată în Austria pentru intermedierea de căsătorii fictive:” Nici vorbă, eram doar domnișoara de onoare”!
 O tânără de 29 de ani este acuzată de procurorii austrieci că ar fi dezvoltat o afacere ilegală din căsătorii fictive între femei din Estul Europei și cetățeni pakistanezi și indieni, căsătorii care le ajutau celor din urmă să rămână legal pe teritoriul UE.

Conform rechizitoriul întocmit de procurori, femeia de origine română ar fi reușit să obțină de pe urma a patru căsătorii suma de 12.000 de euro. ”Am 29 de ani, sunt văduvă și mamă a doi copii. Am venit inițial in Viena, dar nu am putut plăti chiria și am plecat în Germania. M-am reîntors pentru a practica prostituția. Copiii au rămas în România, la rude, fiindcă nu au bani și nici unde să locuiască”, spune Margit P. în fața instanței, citată de cotidianul austriac Der Standard.

Ea respinge cu fermitate acuzațiile procurorilor că în ultimele șase luni ar fi intermediat cel puțin patru căsătorii aranjate între femei din România și bărbați din Pakistan și India. ”Nu am nici o legătură cu așa ceva. Am fost doar domnișoară de onoare”, se apără ea.

”Chiar de patru ori?”, se arată nedumerit judecătorul Ulrich Nachtlberger. ”Trei dintre femei erau din localitatea mea natală din România, iar a patra era o cunoștință”, răspunde Margit. ”Cum toate mariajele se desfășurau în aceeași localitate din Niederosterreich”, continuă judecătorul.

”Fiindcă în Viena trebuie așteptat prea mult”, răspunde avocatul femeii. ”Eu habar n-am. Eram mereu doar invitată”, adaugă românca.

Ea este acuzată și de câteva persoane implicate în trucarea acestor căsătorii. ”Cred că este vorba despre o răzbunare a unui pakistanez căruia îi sunt datoare cu niște bani. Un alt martor este șantajat de acesta, fiindcă știe de un furt comis de aceasta”, consideră ea.

Un rol esențial în toată povestea îl are și ofițerul stării civile. Conform sursei citate, el a mărturisit că o știe pe româncă de mai mult timp, ea fiind prezentă la 8-10 căsătorii oficiate de el. ”Ea a purtat mereu discuții. Ba chiar a încercat să mă mituiască să leg o căsătorie deși lipseau documente oficiale”, a declarat acesta.

Jurnaliștii austrieci se întreabă cum de bărbatul nu a denunțat această tentativă de mituire și a vorbit despre ea abia la câteva săptămâni de la demararea anchetei.

Judecătorul Nachtlberger s-a declarat deosebit de surprins de înfiriparea rapidă a iubirii dintre românce și bărbații din Pakistan și India. ”Cum de bărbații se îndragosteau tocmai de femei din Estul Europei? Este amuzant că întâlnirile interculturale decurgeau așa de bine. În ce limbă vorbeau între ei? Unde și cum se cunoșteau?”, se întreabă el.

”Bariele lingvistice au fost depășite cu ajutorul unor programe de traducere din internet accesate via smartphone”, răspunde avocatul, stârnind râsete în sala de judecată.

Cazul se complică în momentul în care unul dintre martorii-cheie, ”un soț pakistanez”, își retrage depoziția inițială și acuză poliția că ar fi pus presiune pe el și l-ar fi amenințat cu închisoarea, dacă el nu ar fi declarat că a dat bani româncei pentru a-i aranja căsătoria. ”Translatorul a fost amenințat să iasă din camera unde eram interogat, ca polițiștii să mă bată departe de ochii vreunui martor”, a declarat pakistanezul.

Judecătorul i-a atras atenția că poate fi tras la răspundere pentru mărturie mincinoasă și riscă expulzarea imediată din Austria, dacă se dovedește că a recurs la o căsătorie fictivă. Soția lui dezminte acuzațiile. ”Nici vorbă de vreun aranjament. Ne-am cunoscut în zona Prater și am locuit împreună și înainte de căsătorie”, a completat femeia de origină română.

Judecătorul a fixat un nou termen la proces pentru finalul lunii mai și a solicitat ca polițiștii și translatorul de la interogatoriu să fie citați ca martori. (I.D)

Alte stiri din Externe

Ultima oră