Român, condamnat închisoare în Elveția pentru o cafea și internet gratuit!

08 Mai 2017
Român, condamnat închisoare în Elveția pentru o cafea și internet gratuit!

Lucrurile s-au desfășurat cu precizia unui ceas elvețian. Un român se înfrupta cu destoinicie din rețeaua de internet gratuit și sorbea o cafea la cafeteria Spitalul Universitar din Geneva, instituție în care îi fusese interzis accesul. Spitalul a depus plângere pentru nerespectarea acestei interdicții. Justiția elvețiană l-a condamnat la închisoare. Pam-pam!

Pe 26 ianuarie A.V., un român în vârstă de 48 de ani, s-a îndreptat spre cafeneaua Spitalului Universitar din Geneva, așa cum o făcea de două-trei ori pe săptămână, pentru a bea o cafea, mai ieftină decât în alte părți, și pentru a-și citi email-urile, profitând de faptul că rețeaua wi-fi este gratuită.

Trebuie specificat faptul că încă din 1 iunie 2014, românului îi fusese interzis accesul în spital, conform unor norme specificat în regulamentului unității sanitare.

În 2 ianuarie 2016, a făcut chiar obiectul unei notificări din partea serviciului de pază a spitalului. «În timpul unei patrule, l-am interpelat pentru a n-a oară pe A.V, explicându-i noile reguli de acces în instituție. Făcând subiectul unei interdicții de acces datând din 2014, i-am semnalat atât verbal, cât și în scris faptul că în caz de recidivă, va fi depusă a poliție o plângere penală împotriva sa».

În hol, prevăzător, și-a luat măsuri de siguranță, întrebând unul dintre agenții de pază dacă îi este permisă intrarea în instituție.

«Mi s-a explicat că acel document le permitea să mă scoată din incinta instituției. Nu mi-a fost prezentată o traducere  a acelui act și nu eram conștient că nerespectând interdicția risc închisoarea. De atunci am revenit deseori, cafeaua e mai ieftină ca în alte părți.  Uneori agentul de pază îmi permitea să intru, alteori, nu», relatează A.V..

Și totuși, în 26 ianuarie, după ce un agent de pază i-a permis accesul, un altul a considerat că nu avea ce să caute acolo și a chemat poliția.

A.V. a făcut două zile de închisoare preventivă. Pe numele său a fost eliberată o ordonanță penală, care îl condamna la 30 de zile de închisoare cu executare pentru violare de domiciliu.

La fixarea pedepsei procurorul cantonal ținuse cont de faptul că  A.V. fusese condamnat deja de două ori, pentru pătrundere ilegală în Elveția și pentru că fusese surprins furând o sticlă de vin în valoare de 4 euro.

De asemenea, ordonanța dispunea confiscarea obiectelor găsite asupra sa în momentul arestării, din cauza provenienței dubioase - două telefoane mobile, un laptop. o lanternă, o șurubelniță, un cutter, o cheie, mănuși, pensete, bijuterii și bani, în mai multe valute.

Ulterior, după ce avocatul său, din oficiu, a contestat confiscarea, furnizând probe care atestau proprietatea asupra bunurilor, el a fost repus în posesia lor. «Sunt șocată de faptul că nu i-a fost acordată prezumția de nevinovăție, fiind considerat un spărgător», a declarat avocatul.

Cum A.V. nu are un domiciliu stabil în Elveția, ordonanța prin care a fost condamnat la închisoare i-a fost transmisă la biserica catolică pe care o frecventa. Documentul s-a rătăcit, nefiind posibilă declararea unui recurs împotriva acesteia.

«Când voi fi convocat pentru a merge la închisoare, mă voi conforma deciziei justiției, chiar dacă aceasta este nedreaptă», a declarat A.V. 

Avocatul său denunță o totală disproporție între fapta comisă și pedeapsă, în plus invocă valoarea exorbitantă a costurilor detenției pentru o faptă atât de minoră - o zi de închisoare costând 485 de franci elvețieni. «Mai »

«Peste 15.000 de franci, fără să ținem cont de costurile Ministerului Public și ale Poliției. Toate acestea pentru o cafea la Spitalul Universitar», declară avocatul.

De asemenea, avocatul intenționează să atace în instanță și regulamentul spitalului. «Este șocant că persoanelor cu venituri reduse le este interzisă cumpărarea unei cești de cafea la un preț mai mic, și asta într-o instituție publică. Care va fi următoarea instituție publică care va renunța să fie un loc accesibil pentru toată lumea? Universitatea?», declară juristul.

Hm, da, condamnarea pare injustă, rămân semne de întrebare în ceea ce privește prezența în buzunarele lui A.V. a șurubelniței, cheii, pensetei, mănușilor... Nu că ar face parte din arsenalul unui spărgător de locuințe, dar așa suntem noi românii, răi cu conaționalii noștri!

Sursa: www.24heures.ch

Alte stiri din Externe

Ultima oră