72% dintre europeni cred că roboții și dronele sunt benefice pentru societate

27 Apr 2016 | scris de Istvan Deak
72% dintre europeni cred că roboții și dronele sunt benefice pentru societate

Un sondaj Eurobarometru publicat în 2015 arată că 72% dintre europeni cred că roboții sunt benefici pentru societate, pentru că ajută oamenii.

Autovehiculele autonome nu mai țin de mult timp de literatura științifico-fantastică, devenind realitate, alături de armele autonome și o listă în creștere de aparate „inteligente” – dovadă că inteligența artificială și robotica avansează cu pași mari. Însă pot exista și riscuri.

„Valorile – acesta este mesajul tehnologiei informației în viitor și valorile trebuie răspândite”, a subliniat eurodeputatul ceh Pavel Svoboda.

Pawel Kwiatkowski, de la compania Gessel Law, Varșovia, a arătat că „robotul nu este recunoscut în dreptul civil. Poate un robot să exprime o intenție? Cred că răspunsul este foarte simplu când este vorba despre algoritmii non-complecși, dar când devin complecși, cred că avem o problemă”.

„Ar trebui înființată o agenție europeană pentru robotică; aceasta ar putea să dezvolte standarde tehnologice care să reglementeze felul în care trebuie făcute produsele și să ne permită să ne deplasăm de la cercetarea în domeniul roboticii la industria robotică”, considera Andrea Bertolini de la Universitatea din Pisa.

Uniunea Europeană susține peste 120 de proiecte prin programul SPARC, căruia i s-au alocat 700 de milioane de euro până în 2020, în cadrul programului Orizont 2020.

Niel Bowerman, de la Universitatea din Oxford, a spus că „Uniunea Europeană ar trebui să păstreze o viziune globală largă în abordarea inteligenței artificiale. Este posibil ca unele dezvoltări în domeniu să destabilizeze și ca unele națiuni să nu se adapteze bine. UE poate prezenta cadre care să favorizeze stabilitatea, bunăstarea și progresul economic.”

Comisia pentru transport a prezentat pe 20 aprilie un studiu despre viitorul transportului și al noilor tehnologii. Prof. Olle Häggström de la Universitatea de Tehnologie din Gothenburg a avertizat că „aceste lucruri ar trebui să se întâmple mai devreme decât credem noi”.

„Există întrebări la care trebuie să răspundem urgent; există drone și pe drumuri vor exista în curând mașini autonome. Avem propuneri iminente pentru aceste chestiuni”, a declarat raportoarea Mady Delvaux (S&D, Luxemburg).

Proiectul de raport al grupului de lucru pentru robotică și inteligența artificială, care reflectă asupra chestiunilor legale și are ca scop pregătirea regulilor de drept civil referitoare la robotică și inteligența artificială, este programat pentru votul în comisia pentru afaceri juridice la sfârșitul lunii mai.

Alte stiri din Externe

Ultima oră