Referendum în Noua Zeelandă pentru schimbarea drapelului naţional

11 Dec 2015 | scris de Gabriela Antoniu
Referendum în Noua Zeelandă pentru schimbarea drapelului naţional

Cei care doresc însă schimbarea actualului steag spun că acesta este prea strâns legat de istoria de colonie britanică a Noii Zeelande şi că se aseamănă prea mult cu cel al Australiei. Neozeelandezii care se opun schimbării spun că înaintaşii lor au murit în război sub acest drapel. "Cred că este o risipă a banilor publici şi nu văd nici un beneficiu. Nu am nici o problemă cu steagul actual, face parte din patrimoniul nostru", a declarat Sue Parrott, rezident în Wellington.

Premierul John Key a anunţat organizarea unui referendum anul acesta pentru a stabili designul noului steag. Au fost peste 100.000 de propuneri, inclusiv steaguri cu pasărea kiwi şi oi. Acestea au fost incluse vineri pe o listă scurtă de 5 propuneri pentru a fi aleasă varianta cea mai bună. După acest pas, în luna martie urmează un nou referendum în care neozeelandezii trebuie să aleagă între noul şi actualul steag.

Un sondaj realizat luna trecută arată că 65% dintre neozeelandezi vor păstrarea actualului steag, aşa cum este el, şi doar 28% vor schimbarea lui. Rezultatele preliminare arată că la refendumul de vineri cele mai mari şanse le are un steag cu o ferigă albă pe fond negru şi albastru şi patru stele roşii. Rezultatele finale vor fi date marţi. Prezența la vot a fost de aproximativ 1,5 milioane de persoane, respectiv 48% dintre alegători înregistrați, conform Comisiei Electorale.

"Am votat, dar nu sunt de acord cu schimbarea steagului", a declarat Emily Osborn, o profesoară de şcoală primară. Ea a spus că a ales un steag care nu are nici o şansă tocmai pentru că nu vrea schimbarea actualului drapel.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră