Război frontalier sârbo-croat, din cauza crizei refugiaților

24 Sep 2015
Război frontalier sârbo-croat, din cauza crizei refugiaților
Serbia a interzis miercuri seară intrarea pe teritoriul ei a autovehiculelor de transport marfă și produselor croate, ca răspuns la o măsură a Zagrebului care a interzis luni intrarea în Croația a camioanelor venind din Serbia, scriu Sputnik şi lapresse.ca.

Relațiile dintre cele două țări au ajuns la cel mai scăzut nivel de la îndepărtarea de la putere a liderului sârb Slobodan Milosevic, în 2000.

Croația intenționează astfel să facă presiuni asupra Belgradului pentru a redirecționa fluxul de migranți și refugiați spre Ungaria și România.

Peste 44.000 de migranți au intrat în Croația prin Serbia într-o săptămână, scrie la presse.ca.

Serbia a anunțat că își rezervă dreptul de a recurge la represalii și a lansat Croației un ultimatum care a expirat la 22.00 GMT miercuri seară. 

Ministrul sârb de Interne, Nebojsa Stefanovic, a declarat la postul naţional de televiziune RTS că decizia intră în vigoare pentru toate posturile de frontieră ale Serbiei, deoarece țara este expusă „unei agresiuni economice” și trebuie acum să-și apere interesele. 

Miercuri, camionagii furioși au blocat tot traficul la singurul punct de trecere a frontierei încă deschis între Serbia și Croația, pentru a protesta la adresa deciziei Zagrebului. 

Belgradul a oprit de la 16 septembrie trimiterea migranților spre Ungaria, care  și-a închis cu un gard de sârmă ghimpată cei 175 de km de frontieră cu Serbia. De atunci, Croația a devenit noua cale de acces spre Europa de Vest. 

Săptămâna trecută, Croația a închis deja șapte din cele opt puncte de trecere a frontierei cu Serbia, în încercarea de a reduce fluxul de migranți. Dar  a redeschis punctul de frontieră din apropiere de la Sid-Tovarnik pentru a permite trecerea mașinilor, în timp ce camioanele trebuie să facă un ocol prin Bosnia pentru a intra în Croația sau pentru a ieși. (M.C)


UPDATE

De miercuri seară, Serbia a interzis importul oricăror mărfuri croate. Ca răspuns, Zagrebul interzice intrarea pe teritoriul său, pe la postul de frontieră Bajakovo, a oricărui cetățean sârb și a oricărui vehicol înmatriculat în Serbia, scrie Sputnik.

Ministrul croat de Interne Ranko Ostojic a declarat, potrivit Reuters, că totuși cetățenii sârbi pot încă intra în Croația, însă vehiculelor înmatriculate în Serbia nu li se permite accesul în cadrul unei interdicții de tranzit ca represalii la embargoul sârb asupra mărfurilor croate.

Televiziunile din Serbia au arătat cetățeni sârbi întorși înapoi la graniță în cursul nopții, iar poliția croată a afirmat că această interdicție de tranzit se aplică atât persoanelor, cât și vehiculelor. Cu toate acestea, ministrul Ostojic a afirmat că ”a fost o problemă cu pașapoartele”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră