Cât de serioase sunt rapoartele serviciilor de informatii in privinta ISIS?

10 Aug 2016 | scris de Vlad Gheorghieș
Cât de serioase sunt rapoartele serviciilor de informatii in privinta ISIS?

Într-un articol din The Daily Beast, publicat la 25 februarie 2016, se dezvăluie cum un număr "neobișnuit de mare" de angajați ai CENTCOM susțin că sunt probleme in legatură cu integritatea rapoartelor pe care le emit, mulți dintre aceștia acuzând superiorii că măsluiesc rapoartele cu privire la ISIS și la operațiunile de combatere a grupării islamiste.

Reprezentatul Devin Nunes, președintele Comitetului de Informații al Camerei, a chemat la raport oficialii din serviciile de informații in legătură cu problema descoperită in urma unui sondaj organizat de către Defense Intelligence Agency și care a vizat analiștii angajați de către diferitele organizații guvernamentale din SUA. Sondajul a fost publicat de către The Daily Beast tot in luna februarie a acestui an.

"Mie mi se pare că dacă 40% dintre angajații CENTCOM sunt îngrijorați, acesta este un lucru ce nu poate fi ignorat", a declarat Nunes (reprezentant republican din statul California) in fața oficialilor din diferitele structuri de informații care erau acolo pentru a da explicații in fața membrilor comitetului.

"Consider asta neobișnuit de mare", a fost declarația generalului Vincent Stewart, directorul Defense Intelligence Agency, în legătură cu procentul furnizat de sondaj. "Am primit deja solicitări în legatură cu disputele din cadrul CENTCOM și am trimis acolo un ombudsman pentru a inspecta rigoarea analitică", a mai adăugat generalul.

O unitate din cadrul agenției National Intelligence, condusă de către James Clapper, care are rol de ombudsman pentru rapoartele informative, a efectuat anul trecut un sondaj pentru a determina dacă factori politici sau de altă natură influențează analiza informațiilor. Ca urmare, analiștii CENTCOM au declarat că unele dintre rapoartele emise de ei erau măsluite pentru a ajunge la concluzii neadevărate și nesusținute de fapte reale. Aceștia consideră că lupta impotriva ISIS nu se desfăsoara la fel de bine precum șefii lor incearcă să arate. Un număr considerabil dintre acești analiști au inregistrat deja plângeri la inspectorul general din cadrul Departamentului de Apărare, iar ca urmare a fost deschisă o anchetă.

Dezvăluirea de către Nunes a rezultatelor din urma sondajelor efectuate asupra agențiilor de informații este o premieră. Un oficial al statului ia în calcul în mod oficial nivelul de îngrijorare și chiar de dispute în rândul analiștilor din domeniul informațiilor. Congressman-ul a citat și din reportajul The Daily Beast in cadrul anchetei.

Surse apropiate anchetei au mărturisit că aceasta se concentrează in special pe doi angajați de la vârful CENTCOM care se ocupau cu analiza datelor.

"Cancerul era în eșalonul superior al comandamentului pentru informații", a declarat din cadrul un oficial din cadrul Departamentului de Apărare, pentru The Daily Beast.

Între timp, oficiali americani au confirmat, în privat, faptul că de când au aparut dezvaluirile, aceștia citesc rapoartele CENTCOM cu mai mult scepticism, câteodată coroborând informațiile cu cele furnizate de alte agenții pentru a putea evalua corect amenințarea din partea Statului Islamic și efectele campaniei de bombardament a coalitiei conduse de SUA.

La 4 aprilie, The Daily Beast revine cu un alt articol în care citează surse care au dorit să-și păstreze anonimatul, acuzând faptul că analiștii, care au adus în lumina reflectoarelor problema măsluirii informațiilor de către CENTCOM, au fost dați afară din instituție, deoarece nu susțin retorica Administrației Obama cu privire la războiul purtat împotriva jihadiștilor.

Anul trecut, elita armatei americane a avut în vedere crearea unei forțe de 15000 de soldați care să se lupte cu ISIS pe teritoriul califatului declarat de islamiști. Programul inițial de antrenament și înarmare a viitorilor luptători, care a costat 500 de milioane de dolari, a fost declarat, mai apoi, un eșec total. În ciuda acestui lucru, oficialii din Pentagon au insistat până în ultima clipă că inițiativa de a inarma sirieni merge strună. Apogeul acestui scandal a fost în timpul audierilor generalului Lloyd Austin, comandantul CENTCOM, din septembrie anul trecut, când acesta a declarat în fața Congresului SUA că sunt doar "patru sau cinci" luptători antrenați de americani in Siria.

Alte stiri din Externe

Ultima oră