Reacția SURPRINZĂTOARE a lui Putin, după expulzarea unor diplomați ruși din SUA. Ce a comentat Donald Trump

31 Dec 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Reacția SURPRINZĂTOARE a lui Putin, după expulzarea unor diplomați ruși din SUA. Ce a comentat Donald Trump

Statele Unite au anunțat că expulzează 35 de diplomați ruși detașați la San Francisco și Washington și blochează accesul tuturor oficialilor ruși în două sedii din New York și Maryland.

Este replica Administrației americane la campania de hărțuire derulată de Rusia la adresa diplomaților americani detașați la Moscova, guvernul american precizând că "unele acțiuni " ale celor care vor fi expulzați "nu sunt în concordanță cu practicile diplomatice". Oficialilor ruși li s-au pus la dispoziție 72 de ore ca să părăsească teritoriul SUA.

Ei bine, conform cutumelor diplomatice, Rusia ar fi trebuit să răspundă cu o măsură similară. Și într-o primă fază așa a și amenințat.

Numai că într-o mișcare neașteptată, președintele rus a mutat altfel pe tabla de șah. Nimeni nu se aștepta la asta.

”Moscova nu va expulza diplomați americani ca răspuns la acțiunile Washingtonului, chiar dacă, în conformitate cu practica internațională existentă, Rusia ar avea toate motivele pentru o replică adecvată”, a declarat vineri președintele rus Vladimir Putin, potrivit agențiilor de presă ruse RIA Novosti și TASS.

"Evaluăm noile acțiuni neprietenoase ale Administrației Obama aflată la sfârșit de mandat ca fiind provocatoare, îndreptate spre subminarea continuă a relațiilor ruso-americane. Acest lucru contravine în mod evident atât intereselor poporului rus, cât și celui american.

Dat fiind răspunderea deosebită pe care SUA și Rusia le au pentru menținerea securității globale, acest lucru aduce prejudicii și întregului complex de relații internaționale", a subliniat șeful statului rus.

Potrivit lui Putin, pașii următori în restabilirea relațiilor ruso-americane vor fi făcuți plecând de la politica pe care o va desfășura președintele ales al SUA, Donald Trump. "Rezervâdu-ne dreptul la măsuri de răspuns, nu ne vom coborî la nivelul unei diplomații iresponsabile, iar viitorii pași pentru restabilirea relațiilor ruso-americane îi vom face plecând de la politica pe care o va desfășura Administrația președintelui Donald Trump", a spus Putin.

Ca urmare a acestei decizii, președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a salutat într-un mesaj pe Twitter "inteligența" președintelui rus, Vladimir Putin, la mai puțin de 24 de ore după sancțiunile impuse Moscovei de președintele Barack Obama.

 

FBI și CIA estimează că Moscova nu a vrut doar să perturbe campania, ci să și ajute la alegerea lui Trump drept președinte al SUA.

Alte stiri din Externe

Ultima oră