Prinţesa detronată: Preşedinta sud-coreeană a fost destituită de Curtea Constituţională

10 Mar 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Prinţesa detronată: Preşedinta sud-coreeană a fost destituită de Curtea Constituţională

Cea mai înaltă instanță judiciară din Coreea de Sud a aprobat vineri destituirea președintei Park Geun-Hye, obligată să părăsească scena politică în urma unui răsunător scandal de corupție, transmite AFP.

Acțiunile lui Park Geun-Hye au adus o gravă atingere spiritului democrației și statului de drept", a declarat președintele Curții Constituționale, Lee Jung-Mi. "Președinta Park Geun-Hye a fost concediată", a anunțat el.

Decizia unanimă a judecătorilor Curții, care au validat astfel destituirea, la 9 decembrie, a lui Park Geun-Hye de către Adunarea națională, constituie punctul culminant al acestui scandal politic cu numeroase răsturnări de situație.

În urma hotărârii, Park Geun-Hye trebuie să plece de la Casa Albastră, reședința prezidențială, iar în termen de 60 de zile vor fi organizate alegeri anticipate pentru funcția supremă în stat.

Park Geun-Hye, primul șef de stat sud-coreean destituit în acest fel, își pierde imunitatea prezidențială, ceea ce o va expune la eventuale puneri sub acuzare.

Scandalul s-a concentrat asupra unei vechi prietene și confidente a președintei, Choi Soon-Sil, deferită justiției pentru că a cerut milioane de dolari marilor grupuri industriale.

Fiica cea mare a dictatorului militar Park Chung-Hee, ea a crescut la Casa Albastră, unde a avut parte de o copilărie de răsfăţ. 

În ciuda acuzaţiilor de abuzare a drepturilor omului, care au marcat "domnia" tatălui său (1961-1979), unii atribuiau acestei familii caracteristici regale, iar tânăra Park era tratată drept "prinţesă". Sub mandatul său, Coreea de Sud a cunoscut o creştere economică accelerată, scrie boursedirect.fr.

Cei doi părinţi ai săi au fost asasinaţi la cinci ani distanţă, ceea ce i-a atras simpatia din partea opiniei publice.

Mama lui Park, apreciată de societatea încă foarte tradiţională, a fost asasinată în 1974 de un nipo-coreean suspectat că a acţionat la ordinele Phenianului.

Park era studentă în Franţa, şi a revenit în ţară pentru a-şi asuma un rol de Primă Doamnă, până la moartea tatălui ei, în 1979, asasinat de propriul său şef al serviciului de securitate.

În următorii 20 de ani care au urmat, ea a fost foarte discretă. În 1998, când Coreea a fost afectată de criza financiară asiatică, a fost aleasă deputat.

A sedus imediat sud-coreeni conservatori, care îşi aminteau de mama ei, iar Park a ştiut să profite de acest lucru. A urcat rapid în politică până în funcţia supremă.

Nu a fost niciodată căsătorită şi nu are relaţii cu fratele şi sora sa, lucru care era apreciat de societatea obişnuită cu numeroasele scandaluri de corupţie pe fond de nepotism.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră