Preţuri astronomice la bere, la Oktoberfest. La Munchen s-a dat cep la nebunie (VIDEO)

23 Sep 2018
Preţuri astronomice la bere, la Oktoberfest. La Munchen s-a dat cep la nebunie (VIDEO) Galerie foto (3)

Oficial, sâmbătă s-a dat cep la nebunia anuală de la Muchen, Germania: Oktoberfest, Wiesen, cum i se spune acolo, adică festivalul berii. Anul acesta este cea de-a 185-a ediţie.

Primarul din Munchen (SPD), Dieter Reiter, a avut nevoie de doar două lovituri de ciocan pentru a da cep primului butoi cu bere de la Oktoberfest, un act ceremonial care a deschis festivalul popular care durează două săptămâni.

Probabil preţurile astronomice nu vor influenţa, nici în acest an, numărul de vizitatori. Un litru de bere va costa peste 11 euro. Comparativ cu anii trecuţi înseamnă o creştere de 3,6%.

Directorul festivalului, Josef Schmid (CSU), se teme că Oktoberfest va deveni inaccesibil pentru mult prea mulţi oameni. Însă este singurul care critică majorările de preţuri. Tentativa sa de a impune o limită superioară a preţului la bere în perioada festivalului a eşuat în Consiliul local, explică jurnaliştii de la Deutsche Welle.

În schimb, Schmidt s-a impus cu o altă propunere: serviciul de salubritate la dispoziţia locuitorilor din zonă. Aceştia dispun de o linie telefonică la care pot comanda, între orele 8 şi 16, echipa de curăţenie. Schmidt urmăreşte astfel să preîntâmpine supărarea proprietarilor afectaţi de mizeria pe care vizitatorii festivalului o fac în faţa caselor lor sau pe terenurile private.

Berea se serveşte în corturile festivalului la litru. Anul acesta la Oktoberfest sunt aşteptaţi aproximativ 6 milioane de vizitatori.

În total, aceştia vor avea la dispoziţie 16 corturi, împreună cu o capacitate de 120.000 de locuri, aparţinând celor șase mari producători de bere din Bavaria. Conform estimărilor, în anii anteriori încasările la Oktoberfest au fost de aproape un miliard de euro la fiecare ediţie.  

Pe lângă un gard în jurul terenului pe care sunt amplasate corturile, controale la intrare şi poliţişti cu camere de luat vederi ataşate la uniformă, forţele de menţinere a ordinii publice au optat şi pentru supravegherea video. Masivă.

Participanţilor la festival li se interzice accesul cu genţi/rucsacuri mari. Zborurile (cu excepţia curselor de linie) şi folosirea dronelor deasupra perimetrului în care se desfăşoară evenimentul - "Wiesn" - sunt interzise. Aproximativ 600 de poliţişti vor fi în misiune pe perioada festivalului, printre care şi ofiţeri specializaţi în recunoaştere facială ("Super-Recogniser") - mai eficienţi ca orice software.

PAGINA OFICIALĂ A EVENIMENTULUI, AICI.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră