Preşedintele Mexicului, către Trump: Noi nu plătim niciun gard!

26 Ian 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Preşedintele Mexicului, către Trump: Noi nu plătim niciun gard!

Președintele Statelor Unite ale Americii,  Donald Trump, a semnat ordinul executiv pentru construirea unui zid la granița dintre SUA și Mexic, iar secretarul de presă al Casei Albe insistă că Mexicul va plăti acest zid.

Ei bine, din Mexic a venit replica preşedintelui. 

"Regret și condamn decizia Statelor Unite de a continua construcția zidului care, de ani de zile, în loc să ne unească, ne desparte", a spus Pena Nieto într-un mesaj video difuzat pe contul său de Twitter.

"Mexicul nu crede în ziduri. Am spus-o de mai multe ori: Mexicul nu va plăti niciun zid", a reacționat el la promisiunile lui Trump că zidul va fi plătit de mexicani. 

Donald Trump a luat miercuri și alte măsuri împotriva imigrației ilegale, iar Ernesto Pena Nieto a reacționat anunțând că a cerut celor 50 de consulate mexicane din SUA să se transforme în "adevărați apărători ai drepturilor migranților mexicani".

Deși opoziția i-a cerut miercuri să își anuleze întâlnirea programată cu Trump, la Washington, președintele mexican nu a făcut un anunț în acest sens. În aceeași zi, ministrul de Externe Luis Videgaray Caso a anunțat, potrivit Reuters, că Pena Nieto se va întâlni cu omologul său american, așa cum era stabilit.

Potrivit NYT, Trump va semna joi un alt ordin, care va restricționa accesul refugiaților sirieni în Statele Unite și va suspenda temporar primirea refugiaților din restul lumii.

Donald Trump a apărat miercuri măsura anunțată a înghețării intrării cetățenilor proveniți din unele țări musulmane, afirmând că trebuie să se acționeze într-o lume aflată într-o "dezordine completă".

"Nu este o interdicție împotriva musulmanilor, dar aceasta privește țări care au mult terorism", a afirmat noul președinte al SUA într-un interviu difuzat de ABC.

"Nu vreau terorism în această țară", a adăugat el, refuzând să precizeze lista țărilor care ar fi vizate de măsurile respective, dar reafirmându-și convingerea că Europa a făcut o "enormă eroare autorizând milioane de persoane să se ducă în Germania și în alte țări".

Potrivit unui decret intitulat "Protejarea națiunii de atacuri teroriste prin străini" și din care o copie a fost publicată de Washington Post, administrația americană se pregătește să suspende pentru o lună sosirea pe teritoriul SUA a cetățenilor din șapte țări musulmane (Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria și Yemen).

Întrebat dacă nu se teme că aceste decizii vor genera mai multă mânie în lumea musulmană, noul președinte american a răspuns: "Mânie? Există deja mânie deplină. Cum ar putea să existe mai multă?"

"Lumea este în dezordine (...). Lumea este mânioasă", afirmă el. " Noi nu ar fi trebuit să mergem în Irak. Noi nu ar fi trebuit să ne retragem în felul în care am făcut-o. Lumea este într-o dezordine completă", a spus el.

Potrivit decretului publicat de Washington Post, administrația prevede de asemenea să nu mai accepte nici măcar un singur refugiat timp de patru luni și să sisteze definitiv primirea refugiaților sirieni.

UPDATE

Președintele mexican Enrique Pena Nieto și-a anulat vizita la Washington, unde urma să aibă o rundă de discuții cu președintele Donald Trump, transmite Reuters, citată de agerpres.ro.

Președintele Mexicului a precizat că este, în continuare, dispus să colaboreze cu SUA pentru acorduri reciproc avantajoase.

Alte stiri din Externe

Ultima oră