Președintele Klaus Iohannis își dorește ca relația dintre România și Germania să capete mai multă consistență

05 Oct 2015
Președintele Klaus Iohannis își dorește ca relația dintre România și Germania să capete mai multă consistență
Subliniind extinderea dialogului politic, accelerarea schimburilor economice și dezvoltarea relațiilor culturale, președintele Klaus Iohannis își dorește ca relația dintre România și Germania să capete mai multă consistență.

 "Ne așteaptă un drum comun spre beneficiul ambelor țări și cetățenilor noștri, dar și al construcției europene. Vă spun răspicat că îmi doresc să dăm și mai multă consistență relației dintre România și Germania, iar legăturile noastre să urce la un nou nivel în sens politic, economic și cultural. Aceasta presupune să extindem dimensiunea dialogului nostru politic în cadrul UE și al NATO, să accelerăm schimburile economice și să dezvoltăm componenta culturală. Este un obiectiv pe care mi-l asum cu toată deschiderea", a declarat Iohannis, la Ziua Unității Germane, organizată la Teatrul Național din București.

El a amintit de căderea zidului Berlinului, punctând că "această experiență istorică trebuie să ne aducă aminte nouă și celor care vor veni după noi că teroarea și frica nu pot reprima aspirația spre libertate, că se pot pune granițe, dar nu se pot îngrădi conștiințe, că se pot ridica ziduri, dar nu se pot suprima identități".

"Preocupați de evenimentele actuale pe care le traversează Europa riscăm să uităm și o să trecem prea repede cu vederea cât de mult s-a schimbat continentul nostru de la acel moment. Să nu facem această greșeală, să nu luăm ca pe un dat construcția europeană și succesele ei: democrația și prosperitatea" , a spus Iohannis.

Șeful statului și-a început și încheiat discursul în limba germană.

Alte stiri din Externe

Ultima oră