Președintele Franței, Emmanuel Macron:”Vom reconstrui această catedrală. Vom reconstrui Notre Dame”

16 Apr 2019 | scris de A.V.
Președintele Franței, Emmanuel Macron:”Vom reconstrui această catedrală. Vom reconstrui Notre Dame” Galerie foto (3)

Faţada şi turnurile catedralei Notre-Dame au fost salvate. Anunţul a fost făcut chiar de preşedintele francez, Emmanuel Macron, după ce pompierii s-au luptat timp de patru ore cu flăcările care ameninţau să distrugă integral celebrul monument aflat în patrimoniul universal.

Catedrala Notre-Dame nu este însă doar un simbol al catolicismului, ea este o emblemă a Franţei, un loc esenţial al istoriei Franţei, scrie rfi.ro.

Într-un fel inima Franţei bate în acest loc vizitat anual de 14 milioane de oameni, şi în care întotdeauna (spre deosebite de alte monumente similare din lume) s-a intrat gratuit, chiar şi în timpul slujbelor religioase.

Catedrala va fi fără îndoială reconstruită aşa cum a fost, deşi ea nu va fi niciodată exact aşa cum a fost. Ceva din ceea ce a adunat ea timp de 850 de ani s-a pierdut, dar poate că faima ei va creşte şi mai mult după această tragedie şi forţa ei simbolică va deveni şi mai mare.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, la ora 23:30, în faţa catedralei, a găsit însă cuvinte admirabile pentru a le transmite francezilor un mesaj de speranţă. "Vom reconstrui Notre-Dame. Pentru că istoria noastră merită acest lucru. Pentru că acesta este destinul nostru profund." a spus Emmanuel Macron.

„Notre-Dame de Paris este istoria noastră, este literatura noastră. Este epicentrul vieții noastre, kilometrul 0. Sunt atâtea cărți, atâtea picturi. E catedrala tuturor francezilor, chiar a celor care n-au ajuns aici niciodată. E istorie, suntem noi”, a spus președintele Franței. 

În cursul serii de luni 15 aprilie şeful statului francez ar fi trebuit să anunţe reducerea impozitelor precum şi alte măsuri sociale ca răspuns la criza vestelor galbene şi a unui incendiu social.

El a anunţat însă ceva poate mult mai important, reconstrucţia unei naţiuni ca răspuns la incendiul celui mai emblematic monument francez.    

Din incendiu au fost recuperate atât Coroana de Spini a Mântuitorului, cât și Tunica Sf. Ludovic și mai multe obiectele importante, care sunt în siguranță.

Pe contul de Twitter al Notre-Dame au fost postate mai multe imagini și filmulețe după incendiu.

 

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră