Presa internaţională avertizează că o victorie PSD poate anula progresele făcute în lupta anticorupţie

11 Dec 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Presa internaţională avertizează că o victorie PSD poate anula progresele făcute în lupta anticorupţie


Marile agenţii internaţionale avertizează, însă că o victorie a social-democraţilor ar putea submina lupta anticorupţie în ţară şi progresele făcute până acum în acest domeniu, scrie News.ro.
„Românii votează duminică în alegeri parlamentare în urma cărora puterea va fi încredinţată, probabil, din nou social-democraţilor (PSD), care pledează pentru o politică fiscală relaxată, dar care sunt percepuţi ca permisivi în privinţa corupţiei endemice”, scrie REUTERS.
Agenţia aminteşte că PSD şi-a concentrat campania pe promisiunea de a suplimenta cheltuielile în domeniul social, pentru a creşte standardele de viaţă în ţara ce “rămâne una dintre cele mai sărace şi mai puţin modernizate” din UE, la 10 ani de la aderare.
Jurnaliştii străini apreciază că, spre deosebire de majoritatea europenilor, românii nu au fost foarte nemulţumiţi de măsurile de austeritate şi sunt în continuare eurofili.
Agenţia precizează că formarea unui Guvern ar putea fi complicată după alegeri, dacă PSD nu obţine o majoritate clară sau dacă formaţiunile de centru şi de centru-dreapta pot construi o coaliţie competitivă.
În aceste condiţii, multe vor depinde de rezultatul USR, care beneficiază de pe urma faptului că nu are probleme de imagine şi este asociat de observatori cu lupta anticorupţie şi cu apărarea patrimoniului. Partidul nu are, însă, o ideologie unificatoare, mai scrie Reuters.
ASSOCIATED PRESS afirmă că alegerile din România, unul dintre cele mai sărace state din UE şi percepută drept unul dintre cele mai corupte, sunt umbrite tocmai de acest flagel. Cel mai mare partid din ţară, PSD, va câştiga, potrivit sondajelor, şi probabil că va fi nevoit să formeze o majoritate cu formaţiunile mai mici, relatează AP.
Şi agenţia franceză AFP scrie că PSD, susţinut de o bază electorală solidă în rândul populaţiei în vârstă şi din zonele rurale, este favorit, la finalul unei campanii marcate de promisiuni de creşteri de salarii şi de pensii.
France-Presse estimează că rata de participare va fi de circa 40%, la fel ca la scrutinele precedente, din cauza dezinteresului alegătorilor şi a lipsei de încredere în clasa politică.
AFP notează că primul test pentru partidele politice privind respectarea regulilor va fi chiar formarea noului Guvern, în condiţiile în care o lege din 2001 îi interzice liderului PSD Liviu Dragnea să devină premier, pentru că a fost condamnat în instanţă.
BLOOMBERG titrează: “Românii votează şi se anunţă că vechea gardă va înlocui tehnocraţii”. “O combatere fără precedent a corupţiei nu a reuşit să răstoarne scena politică din România (...). Pentru a atrage alegători, membrii partidelor afectate de scandaluri au impus reduceri de taxe şi creşterea salariilor bugetarilor, ceea ce a generat îngrijorări privind bugetul din partea băncii centrale”, scrie agenţia, precizând, însă, că “populismul nu a ajuns la extremele văzute în alte părţi din Europa”.
“Stânga măcinată de scandaluri” va câştiga, potrivit sondajelor, alegerile din România, anunţă DEUTSCHE WELLE, descriind PSD drept “partidul care s-a ridicat din cenuşa Partidului Comunist al lui Nicolae Ceauşescu”:
RFI apreciază că scrutinul ar putea fi mai incert decât se crede, pentru că “ţara ţine minte acuzaţiile de corupţie care îl vizează pe fostul premier Victor Ponta”. Aceasta cu atât mai mult cu cât “corupţia a fost tema centrală a unei campanii marcată încă de drama” incendiului de la Colectiv, care a dus la demisia Guvernului PSD în noiembrie 2015.
Postul de televiziune italian TGCOM aminteşte că alegerile vin la finalul unei campanii electorale dominate de “lupta împotriva corupţiei endemice, de promisiuni pentru condiţii mai bune de viaţă” şi de o “aderare la spaţiul Schengen”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră