Premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, vine marţi într-o vizită oficială la Bucureşti. Vrea şi o întâlnire cu Laura Codruţa Kovesi

02 Iul 2019 | scris de I.D.
Premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, vine marţi într-o vizită oficială la Bucureşti. Vrea şi o întâlnire cu Laura Codruţa Kovesi

Premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, se întâlnește marţi la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis. Din cauza negocierilor eşuate la nivel european şi a discuţiilor care urmează a fi reluate în Consiliul European, preşedintele a fost nevoit să programeze întâlnirea cu Maia Sandu la prima oră.

Astfel, la ora 08:00 preşedintele o primeşte pe Maia Sandu, după care pleacă la Bruxelles la reuniunea extraordinară a Consiliului European. 

Este vorba despre prima vizită externă pe care prim-ministrul de la Chişinău o efectuează după preluarea mandatului.

Maia Sandu va fi primită de Klaus Iohannis, iar la finalul întâlnirii cei doi înalţi oficiali vor susţine o declaraţie comună de presă, a informat Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, premierul Republicii Moldova va avea o întrevedere, la Palatul Victoria, cu premierul Viorica Dăncilă, ce va fi urmată de declaraţii comune de presă, a anunţat Biroul de presă al Guvernului, relatează agerpres.ro.

Totodată, prim-ministrul Viorica Dăncilă va oferi un dejun de lucru în onoarea prim-ministrului Maia Sandu.

Şefa Executivului de la Chişinău, care va fi însoţită în vizita oficială la Bucureşti de către viceprim-ministrul Andrei Năstase, se va întâlni şi cu reprezentanţi ai Parlamentului.

"Doamna prim-ministru Maia Sandu vine mâine dimineaţă la Bucureşti. Va avea întrevederi şi cu domnul preşedinte şi cu doamna prim-ministru. Interesul nostru ca ţară, Republica Moldova, este să avem o relaţie strategică cu toate instituţiile statului. (...) Va merge şi în Parlamentul României, pentru că interesul nostru este să avansăm cu maximă viteză proiecte de cooperare", a declarat, luni, ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicolae Popescu, într-o conferinţă de presă alături de şeful diplomaţiei române, Teodor Meleşcanu. 

Premierul Maia Sandu își dorește o întrevedere cu fosta șefă a Departamentului Național Anticorupție (DNA) de la București, Laura Codruța Kovesi.

Declarația a fost făcută luni, după ședința de Guvern. Totodată, prim-ministrul a negat că ar analiza candidatura lui Kovesi pentru funcția de procuror general al Republicii Moldova, scrie agora.md.

„Nu am invitat-o în calitate de procuror general. Mi-am exprimat dorința de a discuta cu ea despre politici. Nu am primit încă un răspuns. Sunt sigură că discuția va avea loc”, a declarat Maia Sandu.

Anterior, mai mulți lideri din cadrul blocului politic ACUM au declarat că și-ar dori un procuror general european. Unii au numit candidatura Laurei Codruța Kovesi, mai scrie sursa citată.

Publika TV scrie că  Maia Sandu insistă ca în fruntea Procuraturii Generale să fie pus un procuror european. Asta, chiar dacă, în calea premierului stau Legea cetăţeniei şi colegii socialişti din coaliţie care spun că viitorul procuror trebuie să fie cetăţean al Republicii Moldova. 

Guvernul a prezentat în 1 iulie avizul pentru proiectul de lege cu privire la procuratură. În mare parte, documentul se referă la excluderea obligativităţii deţinerii cetăţeniei Moldovei pentru viitorul procuror, dorinţă mai veche de-ale Maiei Sandu.

Numai că Ministerul Justiţiei anunţă că acest lucru vine în contradicţie cu Legea cetăţeniei, potrivit căreia doar cetăţenii Republicii Moldova au dreptul să ocupe funcţii ce implică exercitarea autorităţii publice, precum cea de procuror. Prin urmare, Maia Sandu aşteaptă ca Parlamentul să modifice legislaţia, mai scrie Publika TV. 


 

Alte stiri din Externe

Ultima oră