PRĂPĂD LA ATENA. România ar putea acorda ajutor Greciei. A fost declarat doliu național

24 Iul 2018 | scris de Marina Constantinoiu
PRĂPĂD LA ATENA. România ar putea acorda ajutor Greciei. A fost declarat doliu național Galerie foto (2)

Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a transmis, marţi, premierului grec Alexis Tsipras "sincere condoleanţe şi profunde regrete" pentru pierderile de vieţi omeneşti survenite în urma incendiilor care au cuprins regiunea Attica şi a exprimat disponibilitatea Guvernului de la Bucureşti pentru acordarea de sprijin şi suport Republicii Elene pentru a depăşi cu bine tragica situaţie, informeaza site de stiri..

Cuvântul care poate defini situația din apropierea capitalei elene este cu siguranță PRĂPĂD. Bilanțul victimelor este într-o continuă modificare. ÎN RĂU. Autoritățile anunță moartea a cel puțin 79 de persoane și rănirea altor peste 150. Anunțul vine de la Myron Tsagarakis, consilier municipal la Rafina, stațiune balneară puternic afectată de incendii.

În Grecia, de la începutul lunii iulie este caniculă, iar în ultimele zile termometrul a ajuns la 38-40 de grade. Luni, în jurul Atenei a izbucnit mai multe focare (în zona Kineta, 50 km vest de Atena, în estul Aticii și în zona orășelului Kalamos).

De asemenea, incendii forestiere mari au fost înregistrate și în alte regiuni ale Greciei - trei focare în Corinthia, peninsula Peloponez, și în apropierea orașului Chania, pe insula Creta, dar acestea nu reprezintă o amenințare pentru localități.

În ultimele zile, regiuni din Grecia au fost afectate de incendii de vegetaţie, declanşate şi în contextul unui val de căldură care s-a abătut asupra ţării, cu temperaturi de până la 40 de grade Celsius.

Serviciul de Meteorologie grec a anunțat o înrăutățire a vremii pentru perioada 24-26 iulie 2018. Sunt prognozate ploi și furtuni puternice la nivel local, însoțite de căderi de grindină, vânt puternic și scăderea semnificativă a temperaturii.

Vor fi afectate următoarele regiuni: Epirul, insulele din nordul Golfului Ionic, vestul Greciei continentale, Tessalia, insulele Sporade și insulele din nordul și estul M. Egee, estul Macedoniei, Tracia, Evia, Macedonia Centrală (în principal Halkidiki).

Infernul care a pus stăpânire pe această zonă din Grecia este cel mai grav de când incendiile au devastat peninsula sudică a Peloponezului în august 2007, ucigând zeci de oameni. Mnistrul elen de interne, Panos Skourletis, a declarat la Sky News că incendiile sunt o „tragedie națională” și ”un dezastru de dimensiuni biblice, cu pierderi de vieți omenești”. Premierul Greciei Alexis Tsipras a decretat trei zile de doliu național.

Șeful guvernului a exprimat recunoștință deosebită pompierilor, medicilor, salvatorilor și voluntarilor care luptă cu incendiile și pentru salvarea vieților oamenilor.

"Vreau să subliniez că nimeni nu va rămâne fără ajutorul statului", a mai adăugat acesta.

Tsipras a mulțumit, de asemenea, liderilor străini care și-au oferit ajutorul și au trimis cuvinte de sprijin cetățenilor Greciei. Italia, Turcia şi Rusia s-au oferit şi ele să ajute Grecia, inclusiv prin trimiterea de avioane pentru stingerea incendiilor.

Premierul grec Alexis Tsipras şi-a scurtat o vizită în Bosnia-Herţegovina pentru a reveni de urgenţă în Grecia. El a sugerat că unele incendii ar fi fost declanşate de piromani.

Tsipras a dispus mobilizarea unui număr suplimentar de salvatori şi de pompieri de la departamentele şi serviciile de urgenţă din regiunile vecine şi a cerut asistenţă din partea armatei, potrivit postului de radio de stat grec.

Atena a activat şi mecanismul european de protecţie civilă pentru a solicita întăriri partenerilor săi, iar Cipru, Macedonia, Israel, Bulgaria şi Spania şi-au oferit deja ajutorul.

"Nu vom uita nimic și pe nimeni, vom face și analize detaliate, dar în aceste ore grele nu există conflicte politice. Trebuie doar să ne mobilizăm și să luptăm", a declarat Tsipras la un post TV. Ceea ce înseamnă: nu se primesc deocamdată plângeri la adresa posibilelor greșeli sau deficiențe ale autorităților; altfel nu s-ar produce pe moment decât o îngreunare a muncii și așa foarte grele prestate de pompieri și echipele de salvare. Cei mai mulți greci respectă de altfel această solicitare, mai ales că amploarea incendiilor nu a fost încă pe deplin realizată iar criticile sunt văzute pe moment ca o lipsă de respect față de victime. Până și liderul opoziției conservatoare Kyriakos Mitsotakis, în prezent cel mai ferm oponent al premierului de stânga Tsipras, a declarat marți la o vizită în regiunea Rafina că acum ar fi timpul solidarității și unității.

Incendiile se întind pe suprafeţe largi în regiunea Attica, de la periferia Atenei, în ceea ce autorităţile numesc cel mai mare prăpăd din ultimii 10 ani. Flăcările au distrus satul de pe litoral Mati, "devorând" 1000 de case şi 300 de maşini.

Autorităţile au decretat stare de urgenţă în districtele de est şi vest ale regiunii Attica.

"În urma incendiilor care au cuprins regiunea Attica în aceste zile, prim-ministrul român Viorica Dăncilă a transmis prim-ministrului grec Alexis Tsipras sincere condoleanţe şi profunde regrete pentru pierderile de vieţi omeneşti. Premierul României a exprimat disponibilitate pentru acordarea neîntârziată de sprijin şi suport Republicii Elene pentru a depăşi cu bine această tragică situaţie", se arată într-un comunicat al Guvernului.

Potrivit sursei citate, ministrul român al Apărării se află deja în contact cu omologul elen pentru stabilirea eventualelor modalităţi prin care România ar putea acorda sprijin Greciei.

Ambasada României la Atena are în atenţie evenimentele legate de incendiile produse în Grecia şi încearcă să afle dacă sunt români printre persoanele afectate, până în prezent nefiind înregistrate solicitări de asistenţă consulară, a precizat Ministerul Afacerilor Externe (MAE), marţi, la solicitarea AGERPRES.

”Reprezentanţii misiunii diplomatice au întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre persoanele afectate. Până în prezent, la nivelul ambasadei nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară”, a arătat MAE.

Misiunea diplomatică este în permanent contact cu celula de criză activată la nivelul MAE elen.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis marţi arhiepiscopului Atenei şi al întregii Elade, Ieronim al II-lea, un mesaj de compasiune şi solidaritate cu victimele.

IMAGINI ȘI ÎNREGISTRĂRI VIDEO DE LA FAȚA LOCULUI GĂSIȚI AICI.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră