Poveste de referendum: O familie de greci, ruptă între DA şi NU

05 Iul 2015
Poveste de referendum: O familie de greci, ruptă între DA şi NU
În ziua în care grecii sunt chemaţi la referendum, Washington Post publică povestea unei familii elene, divizate de vot. Dimitris votează DA pentru că se teme că Grecia e în pericol şi va ieşi din UE. Fiica sa, Alexandra, votează NU deoarece s-a săturat ca naţiunile bogate ale Europei să facă pe şefii cu grecii.

Fiul, Nikolas, e de partea lui, şi crede că polarizarea Greciei ar putea duce ţara în pragul unui război civil, în timp ce soţia, Dimitra, nu are încredere în campaniiile pentru DA sau NU şi nu vrea să voteze la referendum.

Aceasta este familia Danikoglou, divizată de întrebarea dacă Grecia ar trebui să accepte condiţiile creditorilor săi internaţionali pentru a evita intrarea în faliment şi colapsul sistemului bancar.

În apartamentul lor, membrii familiei se ciondănesc la un expresso sau un pahar de suc. Nu se ceartă. Sunt uniţi în convingerea lor că numai o familie puternică poate face faţă furtunii care se anunţă. Şi împărtăşesc ideea că, deşi atât de bogată cultural şi istoric, Grecia se prăbuşeşte tragic, în ciuda potenţialului său.

"Sunt forţat să votez DA pentru că vreau să rămânem în zona euro. Nu-mi pot imagina Grecia în afara zonei euro şi nu cred că dacă spunem NU mai putem rămîne. Nu pot risca. Suntem sub umbrela protectoare a UE, un mare sistem social protector şi avem nevoie de protecţie. Şi trebuie să rămînem din motive politice şi economice", spune Dimitris Danikoglou, care munceşte în magazinul de bijuterii al familiei.

El mai spune că întoarcerea la drahma grecească ar fi o catastrofă şi pentru el, şi pentru întreaga Grecie."Politicienii nu ne spun adevărul despre întoarcerea la drahmă. Mulţi cred că se vor tipări drahme pentru toată lumea şi îşi vor plăti datoriile cu ele. Dar ar putea duce la un faliment brusc", a mai spus el, admiţând că Europa le-a creat mari probleme grecilor, dar este că este pregătit să îndure pentru supravieţuirea familiei.

" Mă tem pentru viitorul meu. Văd oameni concediaţi în fiecare zi. Sunt îngrijorată pentru că văd oameni care se înfometează. Este înfricoşător. Toţi colegii mei au plecat în Anglia sau în America. Nimeni nu mai stă în Grecia. Dar suntem greci, trebuie să rămânem", spune Alexandra Danikoglou, 20 de ani, studentă la Filosofie.

Voi vota NU. Există frica ieşirii din zona euro. Dar vreau să fac ceva diferit, vreau să rezist. Aceasta este lupta mea de rezistenţă. Numai vreau ca marile ţări să ne controleze.Tot vorbim despre istoria noastră dar nu facem nimic. Acum, nu suntem suficienţi de buni să ni se spună greci. Ştiu ca va fi dificil să părăsim eurozona şi să ne întoarcem la drahmă, dar eu văd totuşi o speranţă. Dacă rămânem în zona euro nu văd nicio speranţă. Ne controlează de 20 de ani", a mai spus ea. 

"Simt tensiuni la serviciu, pe stradă, la cafenele. Oamenii se ceartă tot timpul. Mi-e teamă de ceea ce se întâmplă. Chiar mi-e teamă", spune Nikolas Danikoglou, 23 de ani, care vrea să facă carieră în Justiţie.

Nu ştiu ce o să fie în viitor. Votez DA pentru că vreau negocieri cu Europa. În ziua următoare, dacă e posibil. Dacă va fi NU, mi-e teamă că nu va fi nici o discuţie sau termenii vor mai duri decât înainte. Această situaţie a dus la un război între greci. Sunt divizaţi, 50 la 50. Ce se va întâmpla după referendum? Mi-e teamă", a mai spus el.

"Vreau să rămân în UE, dar nu vreau să votez DA pentru că nu am încredere în partidele politice care susţin această poziţie, fiind cei care au provocat această criză. Nu am încredere nici în partidele care spun NU. Cred acelaşi lucru şi despre ele. Mi-e teamă de DA, mi-e teamă de NU. Nu voi merge la vot pentru că eu cred că şi dacă e da, şi dacă e nu, e ca şi cum cineva îmi spune că voi muri. Sunt furioasă pe propaganda din presă. Fac parte dintr-o altă generaţie. Muncesc de când eram mică şi nu am avut şansa de a studia. Am încercat să înţeleg ceea ce  se întâmplă în economie urmărind televizorul şi radio. Aceste probleme vin de la fostul guvern. Mi-e ruşine că i-am votat acum câţiva ani", spune şi Dimitra Danikoglou, 48 de ani, care munceşte tot în magazinul de bijuterii al familiei.

Citeşte mai multe ştiri în Externe!

Alte stiri din Externe

Ultima oră