Polonia apelează la Interpol pentru a căuta criminali de război naziști

03 Feb 2018
Polonia apelează la Interpol pentru a căuta criminali de război naziști

Polonia încearcă să dea de urma a 1.600 de foști membri SS, acuzați a fi comis crime de război în lagărele de concentrare germane, cu ajutorul Interpol. Este probabil ultima tentativă de a-i trage la răspundere pe criminalii de război încă în viață, comentează Deutsche Welle.

"Trebuie, în sfârșit, să abordăm în mod complex crimele în masă comise în fostele lagăre de exterminare germane. Este de datoria unui procuror să găsească făptașul, pentru a-l trage la răspundere. Vrem să știm dacă mai e posibil să dăm de urma criminalilor naziști", a precizat, în dialog la DW, procurorul Robert Janicki de la Institutul pentru Memoria Națională (IPN) din Varșovia.

Institutul înființat în 1999, care studiază istoria Poloniei sub dominație germană și sovietică, a făcut recent o serie de investigații privind elucidarea crimelor de război naziste.

Este vorba înainte de toate despre uciderile în masă și despre "pacificarea" satelor poloneze în anii de ocupație germană (1939 - 1945) și de crimele comise la adresa populației civile în timpul Revoltei din Varșovia (1944).

Între acestea se numără atât investigațiile inițiate de autorități poloneze, dar și cazuri individuale, în care rude ale victimelor au depus plângeri individuale.  

Cele mai ample nouă investigații vizează crime în masă comise la adresa cetățenilor polonezi în perioada 1939 - 1945 în lagărele de concentrare germane: Auschwitz-Birkenau, Ravensbrück, Majdanek-Lublin, Buchenwald, Mauthausen, Sachsenhausen, Dachau, Mittelbau-Dora și Groß-Rosen. "Căutate sunt persoane concrete. Deținem dovezi împotriva lor și informații exacte cu privire la numele și funcțiile avute în lagărele de concentrare", a subliniat Robert Janicki.

Lista cu criminalii naziști de război a fost întocmită în decurs de mai multe luni de zile în cadrul IPN din Varșovia.

Un grup de lucru, format din procurori și istorici, a elaborat documentul care cuprinde între timp numele a 23.000 de membri SS din lagărele de exterminare.

Dintre aceștia au fost selectate 1.600 de persoane care nu au fost încă pedepsite pentru faptele lor, care în timpul războiului aveau în jur de 20 de ani și ale căror profesii și adrese anterioare sunt cunoscute.

Polonia s-a adresat acum și organizației de cooperare poliţienească internaţională. Până în prezent au fost depuse la Interpol 400 de astfel de cereri din partea Poloniei. Alte aproximativ 1.200  de cereri vor urma.

Peste 10 cazuri au fost deja verificate. Răspunsurile venite din Germania și Austria au fost însă negative. Persoanele căutate ori au decedat între timp, ori nu li se mai cunoaște adresa actuală.

ARTICOLUL INTEGRAL POATE FI CITIT AICI.

Alte stiri din Externe

Ultima oră