Polonia deschide o nouă anchetă în cazul accidentului aviatic de la Smolensk

04 Feb 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Polonia deschide o nouă anchetă în cazul accidentului aviatic de la Smolensk

Ministrul polonez al Apărării, Antoni Macierewicz, a spus la deschiderea noii anchete că investigaţiile de acum 6 ani conţin greşeli şi anormalităţi. Din comisia de anchetă vor face parte 21 de membri, mulţi dintre ei ingineri şi experţi tehnici, şi patru consilieri străini.

Macierewicz a făcut anunţul în prezenţa rudelor celor care au murit în accidentul aviatic. În spatele lui, pe un ecran scria: "Ei aşteaptă adevărul... Le datorăm asta". În accidentul aviatic petrecut în aprilie 2010, în apropierea aeroportului din Smolensk, şi-au pierdut viaţa 96 de persoane, inclusiv preşedintele de atunci al Poloniei, Lech Kaczynski. Anchetele realizate polonezi şi de ruşi au stabilit că accidentul a fost provocat de o eroare de pilotaj şi de vremea rea.

Fratele fostului preşedinte polonez, Jaroslaw Kaczynsk şi liderul partidului de guvernământ, dar şi alţii au dubii asupra rezultatelor acestor anchete de stat. Ei sugerează că accidentul aviatic ar fi fost de fapt un asasinat. Deşi acuzaţiile lor sunt vagi, îl implică pe preşedintele rus Vladimir Putin şi sugerează că fostul premier polonez Donald Tusk, acum preşedintele Consiliului European, ar fi fost complice.

Alte stiri din Externe

Ultima oră