Poate cuptorul cu microunde să ne spioneze? Consiliera lui Donal Trump zice că da

14 Mar 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Poate cuptorul cu microunde să ne spioneze? Consiliera lui Donal Trump zice că da

Întrebată de un jurnalist în legătură cu declarațiile lui Donald Trump, care îl acuză pe Barack Obama că i-a pus sub ascultare telefoanele, consiliera lui Donard Trump, Kellyane Conway, a declarat că există mai multe căi de a supraveghea pe cineva acum, printre care se numără telefoanele, ecranele televizoarelor și....cuptoarele cu microunde! Potrivit acesteia, cuptoarele pot fi transformate în spioni, scrie 20minutes.fr.

Analizând declarația consilierei, Wired a întrebat un expert despre ce este vorba. Oare aceste venerabile obiecte electrocasnice ar putea intra în dotarea lui James Bond?

Un mare număr de aparate pot folosi la spionarea proprietarului lor, scrie Wired, citând metode care ar fi utilizate de CIA pentru a transforma camerele telefoanelor mobile sau ale televizoarelor Samsung în unelte de spionaj. Dar aceste aparate sunt într-un fel predestinate deturnării funcțiilor lor: telefonul este echipat cu un microfon și camere video, ca și anumite televizoare. Mai mult decât asta, pot fi conectate la Internet.

Bine, și cuptoarele cu microunde? Nu e pot filma, cel puțin dacă nu dispun de o cameră web la exterior, scrie Wired. 

Solicitat de Stephen Frasier, expert de la Universitatea din Massachusetts, a râs câteva secunde bune când a fost întrebat dacă acest obiect din bucătăria modernă poate fi deturnat de la datoria lui de a încălzi mâncarea. ”Doar dacă e un cuptor cu microunde cu comandă vocală, conectat la Internet, altfel nu văd cum”, răspunde specialistul.

Dar dacă Kellyanne Conway a vrut să vorbească despre microundele înseși, și nu despre cuptor? Ipoteza se lovește de un obstacol: aparatul este conceput pentru a păstra undele la interior, nu pentru a le difuza, spune expertul. ”Cuptorul în care vă puneți mâncarea este ceea ce numim o cavitate, o cutie închisă. Chiar dacă puteți să vedeți prin ușa lui, undele nu pot să treacă de ușă. Dacă deschideți ușa ați putea fi puțin expuși, dar undele au sarcina de a încălzi hrana, concluzionează Stephen Frasier.

Până să fie clar ce a vrut să spună consiliera, cuvintele acuzatoare ale lui Trump, lansate pe Twitter, au fost estompate de purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, care a declarat la CNN că miliardarul devenit președinte a pus cuvintele ”interceptare de convorbiri telefonice” între ghilimele și deci se referea la ”supraveghere în general și la alte activități”, fără a preciza la care.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră