Piloţii Air Berlin s-au îmbolnăvit subit. 100 de zboruri au fost anulate

12 Sep 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Piloţii Air Berlin s-au îmbolnăvit subit. 100 de zboruri au fost anulate

Compania aeriană Air Berlin, cel de-al doilea transportator din Germania, aflat în insolvenţă, a anulat aproximativ 100 de zboruri, după ce un număr mare de piloţi au susţinut că sunt bolnavi. Ceea ce a determinat compania aeriană să-i acuze că au sabotat planurile de salvare discutate cu potențiali investitori, relatează BBC.

Compania aeriană a cerut insolvența în luna august după ce principalul său acționar, Etihad, și-a retras sprijinul financiar. Zborurile interne și internaționale au fost afectate, pasagerii bulversaţi.

Compania Eurowings, care închiriază aeronave și piloți de la Air Berlin, a fost nevoită să-şi anuleze unele zboruri. Directorul executiv Thomas Winkelmann spune că piloții în cauză "se joacă cu focul". Aproximativ 200 dintre cei 1.500 de piloți au anunţat brusc că sunt bolnavi. Acțiunea vine înainte termenului de vineri pentru cei interesați să depună oferte pentru a prelua părți ale transportatorului.

"Această zi ne costă câteva milioane de euro. Suntem în mijlocul negocierilor finale cu potențiali investitori. Operațiunile stabile sunt o condiție prealabilă pentru succesul acestor negocieri. Numai așa putem asigura cât mai multe locuri de muncă", a adăugat el.

Compania aeriană are probleme de ceva vreme și, în ultimii doi ani, a anunțat pierderi în valoare de 1,2 miliarde de euro. Într-un memoriu intern, ofițerul-șef al operațiunilor, Oliver Iffert, a declarat: "Trebuie să ne întoarcem la operațiuni stabile, ceea ce este esențial pentru încheierea cu succes a discuțiilor cu investitorii".

Sindicatul Verdi, cel mai mare din sectorul serviciilor din Germania, şi-a exprimat solidaritatea cu piloții absenți și a avertizat că mai mulți muncitori ar putea să se îmbolnăvească.

Un membru al consiliului Verdi, Christine Behle, a declarat: "Toate discutiile legate de insolvenţa Air Berlin sunt întotdeauna legate de interesele sale economice, niciodată despre locurile de muncă ale celor peste 8.000 de angajaţi ai săi. Frica și furia în rândul personalului Air Berlin este escaladată, deoarece viitorul familiilor întregi este în joc."

Guvernul german a fost de acord să ofere un împrumut de peste 150 de milioane de euro pentru a menține funcţională compania aeriană în timpul sezonului de vară.

Alte stiri din Externe

Ultima oră