Peste 500 de rachete lansate din Gaza în teritoriul israelian

04 Mai 2019 | scris de M.C.
Peste 500 de rachete lansate din Gaza în teritoriul israelian Galerie foto (2)

Ploaie de rachete, sâmbătă și duminică, dinspre Fâșia Gaza, în direcția teritoriului Israelului, soldată cu patru morți, precum și răniți sau în stare de șoc, dar și pagube materiale. Un atac care pune capăt unei perioade scurte de încetare a focului între Israel și organizația Hamas.

Potrivit postului public de radio israelian, sâmbătă, cel puțin 50 de rachete au fost trase într-un interval de aproximativ 30 de minute, unele ajungând în teritoriul israelian, în partea de sud a țării. 

Mai multe rachete au fost interceptate de sistemul de apărare antirachetă Iron Dome, iar sistemele de alertă au avertizat populația să alerge spre adăposturi, scrie Times of Israel.

Atacurile au început sâmbătă la ora 10:30, iar până la ora 17:30 au fost lansate circa 200 de rachete din Gaza spre teritoriul din sudul Israelului.

Aviația israeliană a ripostat, iar oficiali din domeniul sănătății din Gaza au declarat că 23 de palestinieni au fost uciși în loviturile israeliene. Armata lovește în plin obiective strategice ale Hamas, care continuă tirurile în direcția teritoriului israelian.

Lansarea rachetelor vine după ce vineri au fost uciși, într-o lovitură aeriană israeliană, doi militanți din gruparea islamistă Hamas, la putere în Gaza.

Armata israeliană a declarat că lovitura aeriană a fost un răspuns la tiruri de armă trase din Gaza, care au rănit doi dintre soldații săi în apropierea graniței.

 

UPDATE

În cel mai mare oraș israelian din sudul țării, Beersheva, sirenele de alarmare a populației au sunat sâmbătă seara. 

Sistemul de apărare antirachetă Iron Dome a fost pus în funcțiune în zona Beersheva, ca urmare a lansării atacului.

Două persoane au fost rănite ușor în acest atac. Racheta a căzut într-o comunitate de beduini din apropierea orașului.

Atacurile au vizat și orașul Ashkelon. Aici o persoană  a decedat, lovită de schije de la o rachetă căzută în apropierea locuinței sale. Este vorba despre un bărbat, tatăl a patru copii.

Este prima victimă civilă în urma unui atac cu rachete din 2014 până acum.

Armata israeliană a continuat loviturile aeriene și cu tancurile, lovind circa 220 de obiective din Gaza.

 

UPDATE

Aripa militară a organizației teroriste Jihadul Islamic a postat o înregistrare video în care amenință cu un atac cu rachete reactorul nuclear de la Dimona, din Israel, și alte zone sensibile din această țară.

În afara reactorului de la Dimona, teroriști ameniță cu atacuri aeroportul internațional Ben Gurion, portul din orașul Ashdod și rafinăriile din orașul nordic Haifa.

În montajul video, membrii organizației sunt prezentați încărcând proiectile într-un lansator de rachete.

UPDATE SÂMBĂTĂ SEARA

Statele Unite au condamnat tirul de rachete din Fâşia Gaza spre Israel, susţinând "dreptul" Israelului la "autoapărare", a afirmat sâmbătă Departamentul de Stat, potrivit AFP, preluată de agerpres.ro.

"Lansăm un apel responsabililor pentru violenţe să înceteze imediat agresiunea", a afirmat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Morgan Ortagus. "Suntem alături de Israel şi susţinem pe deplin dreptul său la autoapărare împotriva acestor atacuri odioase", a adăugat diplomata americană.

Uniunea Europeană cere "încetarea imediată" a tirurilor cu rachete palestiniene din Fâşia Gaza spre Israel, potrivit unui comunicat dat publicităţii sâmbătă la Bruxelles, relatează AFP.

"Este urgent să remediem această situaţie periculoasă pentru a proteja viaţa civililor", a declarat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a şefei diplomaţiei UE, Maja Kocijancic, lansând un apel la "detensionarea" situaţiei.

"Israelienii şi palestinienii au dreptul de a trăi în pace, în siguranţă şi cu demnitate", a pledat purtătoarea de cuvânt.

"Numai o soluţie politică poate pune capăt violenţei. Eforturile depuse de Egipt şi ONU pentru a calma situaţia beneficiază de deplina susţinere a Uniunii Europene", a adăugat ea, referindu-se la tentativele de mediere ale Egiptului şi ONU pentru a ajunge la un armistiţiu.

Ministerul român al Afacerilor Externe a condamnat atacurile lansate din Gaza asupra localităților israeliene, afirmând în mesajul său că ”atacurile asupra populației civile sunt inacceptabile”.

UPDATE

Mai mulți palestinieni au ieșit în stradă, scandând ”Allahu Akkbar!” (Allah e mare!), și salutând lansarea de rachete în direcția Israelului, sărbătorind evenimentul.

Filmările au ajuns să circule pe Twitter.

UPDATE DUMINICĂ

Numeroase atacuri cu rachete au fost lansate duminică împotriva multor comunități evreiești din jurul Fâșiei Gaza și orașelor Ashdod, Ashkelon și Netivot.

Un bărbat în vârstă de 23 ani a fost lovit în piept de trei schije, doi bărbați în vârstă de 60 de ani și un bărbat de aproximativ 41 de ani, au fost, de asemenea, răniți de schije, scrie Anima News.

Atacurile au vizat și un spital, grădinițe și școli.

UPDATE DUMINICĂ SEARA

Peste 600 de rachete au fost lansate spre Israel din Fâșia Gaza, iar armata israeliană a lovit sute de obiective ale Hamas și Jihadului Islamic, din Fâșia Gaza.

Școlile au fost închise în sudul Israelului, iar armata israeliană a declarat sâmbătă că se așteaptă ca atacurile să continue și în următoarele zile.

O sursă politică a Hamas a declarat pentru cotidianul israelian Haaretz că gruparea islamistă a decis să treacă la aceste atacuri împotriva Israelului, pentru că Guvernul israelian nu a implementat la timp înțelegerile dintre cele două părți.

Surse diplomatice citate de Haaretz au afirmat că Națiunile Unite, Qatarul și Egiptul au oferit Israelului o propunere de încetare a focului.

/p>

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră