Penelopegate: Percheziții la Adunarea Națională franceză. Anchetatorii caută documente în cazul Fillon

31 Ian 2017 | scris de Marina Constantinoiu Istvan Deak
Penelopegate: Percheziții la Adunarea Națională franceză. Anchetatorii caută documente în cazul Fillon

Ancheta în cazul ”Penelopegate” progresează rapid. A doua zi după audierea lui Francois Fillon, candidatul dreptei la algerile prezidențiale din 23 aprilie, și a soției sale, Penelope, acuzată că a fost angajată fictiv la cabinetul soțului ei, anchetatorii s-au deplasat la Adunarea Națională.

Potrivit 20minutes.fr, anchetatorii s-au deplasat la Adunarea Națională pentru a căuta documente în biroul deputatului. Informații în acest sens au fost date publicității de France Inter și Marianne.

 

 

Autoritățile franceze au inițiat săptămâna trecută o anchetă, după ce publicația satirică Le Canard Enchaine a dezvăluit că Penelope Fillon a fost remunerată cu jumătate de milion de euro din bani publici în calitate de asistentă parlamentară a soțului ei și a succesorului acestuia, fără a exista însă vreo dovadă că a și îndeplinit concret această funcție.

Luni, Francois Fillon și Penelope Fillon au răspuns separat la întrebările poliției timp de peste 5 ore, pe tema presupusei angajări fictive a doamnei Fillon la biroul parlamentar al soțului.

Anchetatorii sunt interesați în special de contractele de muncă ale soției lui Fillon, scrie și francetvinfo.fr.

Ce spune Fillon, ce spune avocatul lui
Francois Fillon a declarat că soția lui a lucrat într-adevăr în cadrul biroului parlamentar și a calificat drept calomnii acuzațiile care i se aduc.

Luni, avocatul lui Fillon a explicat la postul de televiziune BFMTV că postul unui asistent parlamentar, pentru care Penelope Fillon a fost remunerată, reprezintă uneori ”ceva mai puțin tangibil” decât ”furnizarea de informații” sau ”întocmirea de documente de sinteză” pentru un deputat. 

Ce părere va avea justiția în privința acestei viziuni despre un loc de muncă?  

Invitat la franceinfo.fr, marți, secretarul național al Uniunii Sindicale a Magistraților a apreciat că o susținere pur morală nu reprezintă o muncă efectivă.

Încă un scandal

De parcă nu ar fi fost de ajuns acuzațiile că și-ar fi angajat soția într-un post fictiv de consilier și ar fi plătit-o din bani publici, candidatul conservatorilor la alegerile prezidențiale din mai s-a trezit cu noi acuzații de corupție.

Presa din Hexagon scrie că Fillon este unul dintre senatorii conservatori care sunt suspectați că încasau ilegal bani în conturi secrete. Acuzațiile sunt foarte grave la adresa lui Fillon, fiindcă el încearcă în campanie să pozeze într-un politician corect cu o conduită exemplară.

“Nu mă voi lăsa intimidat”, a anunțat Fillon, duminică seara, la o manifestație la care au participat 15.000 de susținători. El a respins acuzațiile ca fiind nefondate. “Sunt acuzații motivate politic. În ciuda acuzațiilor, voi aduce victoria republicanilor la alegerile prezidențiale”, a subliniat el, la Paris. 

Le Journal du Dimanche scrie că în perioada 2005-2007, pe când era senator, Fillon a emis 7 cecuri pe numele său și a încasat 21.000 de euro. Portalul Mediapart adaugă că Fillon a sustras bani care erau destinați pentru plata asistenților săi. Prejudiciul total este estimat la 25.000 de euro. Staff-ul lui Fillon nu a dorit să comenteze acuzațiile până la finalizarea anchetei.

Mai mult, L’Express scrie că fostul premier a declarat că nu deține decât un singur cont bancar la Credit Agricole din Sable-sur-Sarthe. Problemă. Regulamentul Adunării Naționale impuse deputatului de Paris să dețină două conturi, reamintește Liberation.

Înaintea scandalurilor, sondajele arătau că în turul doi al prezidențialelor, din 7 mai, vor ajunge Fillon și Marine le Pen, iar reprezentantul conservatorilor va obține o victorie lejeră. 

Acuzațiile de corupție par să afecteze puternic imaginea lui Fillon. Un sondaj realizat la sfârșitul săptămânii de postul France-Info arată că 61% dintre cei chestionați nu mai au încredere în candidatul conservatorilor Francois Fillon.

Alte stiri din Externe

Ultima oră