Pelerinajul la Mecca: Brăţări electronice şi camere de supravehgere a pelerinilor

01 Iul 2016 | scris de Magda Marincovici
Pelerinajul la Mecca: Brăţări electronice şi camere de supravehgere a pelerinilor

Potrivit publicaţiilor "Arab News" şi "Saudi Gazette", prin această măsură, autorităţile saudite vor fi ajutate să trateze pelerinii și să-i 'identifice'.

În timpul  pelerinajului la Mecca (septembrie 2015), din cauza unei busculade gigantice şi-au pierdut viaţa cel puțin 2.297 de credincioși, potrivit datelor compilate din bilanțurile furnizate de guvernele străine. Pentru multe dintre victime au existat dificultăți în a fi identificate. Autoritățile saudite au consemnat în bilanțul lor oficial 769 morți în această busculadă, cel mai tragic eveniment din istoria pelerinajelor.

Sutelor de mii de credincioși așteptați în Arabia Saudită în septembrie li se va solicita să poarte brățară care va fi rezistentă la apă, va avea atașat un sistem de urmărire prin GPS și va conține informații personale și medicale, potrivit presei locale.

Printre datele stocate, cotidianul 'Arab News' le citează pe cele cu privire la intrarea pelerinilor în regat, numărul lor de vize, adresa și numărul pașaportului.

Prințul moștenitor Mohammed bin Nayef, ministru de Interne, care prezidează comisia pentru pelerinaj, a ordonat o anchetă cu privire la busculada de anul trecut ale cărei rezultate nu au fost încă făcute publice.

Pentru a spori securitatea la Mecca, peste 800 de camere de supraveghere au fost instalate în jurul Marii Moschei, loc sacru pentru Islam, scrie cotidianului "Saudi Gazette", citat de AFP.

Anual, în Arabia Saudită se adună milioane de credincioși pentru ritualurile marelui pelerinaj, dar și în pelerinaje  "umra'", mai mici (vizitarea orașului Mecca în orice moment al anului, fără a avea loc o adunare pe Câmpia 'Arafat').

Alte stiri din Externe

Ultima oră