Partidul lui Viktor Orban ar trebui să părăsească Partidul Popularilor Europeni, zice Juncker

20 Feb 2019 | scris de Marina Constantinoiu
Partidul lui Viktor Orban ar trebui să părăsească Partidul Popularilor Europeni, zice Juncker

Partidul lui Viktor Orban, la putere în Ungaria, FIDESZ, ar trebui să părăsească Partidul Popularilor Europeni (PPE), a declarat președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, după ce Guvernul de la Budapesta l-a acuzat că promovează o strategie în privința migrației care pune în pericol siguranța Ungariei.

Juncker a făcut afirmația după ce a fost rugat să comenteze o campanie mediatică a Guvernului de la Budapesta care îi vizează pe șeful Executivului european și pe omul de afaceri și filantropul maghiaro-american George Soros și prin care Bruxelles-ul este acuzat că impune planuri privind migrația care amenință Ungaria.

”Împotriva minciunilor nu poţi face prea multe”, a spus Juncker, potrivit Politico Europe.

Luând cuvântul la o adunare publică în Stuttgart, Germania, Juncker a mai remarcat că Manfred Weber, capul de listă al PPE la viitoarele alegeri europene, se întreabă cu siguranţă dacă are nevoie ”de această voce” în PPE.

“Conservatorii din Ungaria nu reprezintă în vreun fel valori creștine democratice. Sunt de părere că nu există un loc pentru ei în Partidul Popular European“, a spus Juncker, conform Politico Europe.

Tot mai multe voci cer excluderea FIDESZ din rândul PPE, însă, dat fiind de sprijinul intern de care se bucură partidul lui Orban, îndepărtarea sa ar putea eroda dominaţia actuală a centrului-dreapta în Parlamentul European, comentează sursa citată.

În octombrie anul trecut, Juncker a declarat că Orban însuși nu mai are loc în acest grup al conservatorilor europeni.

Cu această ocazie, l-a comparat, indirect, pe Viktor Orban cu Marine Le Pen, lidera extremei-drepte franceze.

”Ei nu au votat pentru mine în Parlamentul European”, a spusn Juncker referitor la FIDESZ. ”Extrema-dreaptă, la fel. Îmi amintesc că Marine Le Pen a spus că o să voteze pentru mine, iar eu i-am spus că nu am nevoie de votul ei. Există anumite voturi pe care pur și simplu nu ți le dorești”,  a mai spus Juncker.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră