Parlamentul Ungariei a adoptat pachetul de legi "Stop Soros"

21 Iun 2018
Parlamentul Ungariei a adoptat pachetul de legi "Stop Soros"

Parlamentul Ungariei a adoptat miercuri pachetul de legi "Stop Soros" depus de Guvern, care prevede că promovarea şi sprijinirea migraţiei ilegale va fi o infracţiune pedepsită prin Codul Penal, anunţă hirado.hu.

Proiectul depus de ministrul de Interne al Ungariei, Sándor Pintér avea nevoie de două treimi din voturi şi a fost adoptat cu 160 de voturi pentru şi 18 împotrivă.

Potrivit noului paragraf introdus în Codul Penal se face vinovat de promovarea şi sprijinirea migraţiei ilegale cel care desfăşoară activităţi organizatorice pentru ca persoane care nu sunt persecutate în ţările de provenineţă – sau de tranzit – să iniţieze în Ungaria procedura de solicitare de azil. Activitatea organizatorică poate însemna şi obţinerea de permis de şedere pentru cei care pătrund ilegal în ţară.

Cei care mijlocesc sprjin financiar pentru comiterea acestor infracţiuni sau desfăşoară activitatea organizatorică în mod sistematic riscă pedeapsa cu închisoare de până la un an. Tot astfel vor fi sancţionaţi şi cei care comit infracţiunea în vederea obţinerii de foloase materiale, oferind ajutor mai multor persoane sau pe o rază de opt kilometri de graniţă.

Pedeapsa poate fi redusă în mod nelimitat, dacă făptuitorul relevă, până la trimiterea în judecată, circumstanţele în care a săvârşit fapta.

În baza Codului Penal modificat miercuri, reprezintă activitate organizatorică în special dacă cineva organizează supravegherea graniţei, elaborează, răspândeşte sau comandă materiale informative, precum şi dacă pune bazele şi dirijează o reţea.

Faţă de făptuitori poate fi luată şi măsura expulzării din Ungaria.

Parlamentul a modificat şi legea dreptului la azil, astfel încât pe viitor nu vor mai fi acceptate solicitări de azil de la persoane care ajung în Ungaria prin ţări în care nu sunt persecutate, în pericol de a suferi grave vătămări corporale sau dacă ţara de tranzit ar asigura sau ar fi asigurat protecţie corespunzătoare, dacă solicitantul ar fi depus o cerere în acest sens.

Potrivit Ministerului de Interne, aceste propuneri respectă Convenţia de la Geneva, care îi protejează doar pe cei care sosesc direct din zone în care viaţa şi libertatea le-a fost pusă în pericol.

Pachetul de legi "Stop Soros" adoptat miercuri va intra în vigoare în prima zi a lunii care urmează publicării ei în Monitorul Oficial.

În plus, Parlamentul ungar a adoptat miercuri cea de-a şaptea modificare a Constituţiei. Noua versiune a textului normativ stipulează că apărarea identităţii constituţionale şi a culturii creştine a ţării este datoria fundamentală a statului. Totodată, interzice colonizarea populaţiilor de origine străină pe teritoriul Ungariei.

Deputaţii au definit cercul persoanelor care pot beneficia de drept de azil în Ungaria ca grupul cetăţenilor străini sau apatrizi, care în propria lor ţară sau în ţara lor obişnuită de reşedinţă sunt persecutaţi din cauza apartenenţei lor rasiale, naţionale sau la un anumit grup societal bine definit; ori din cauza convingerilor lor religioase sau politice, respectiv a căror teamă de persecuţia nemijlocită este justificată.

Până acum nu figura în Constituţie formularea conform căreia cetăţenii străini sau apatrizi, care au sosit pe teritoriul Ungariei în urma traversării unei ţări în care nu au fost supuşi persecuţiei ori expuşi pericolului persecuţiei nemijlocite, nu pot beneficia de dreptul la azil.

Regulile fundamentale ale acordării dreptului de azil vor fi stabilite printr-o lege organică.

Alte stiri din Externe

Ultima oră