Parlamentul Cataloniei: Da! Referendum pentru independența regiunii

07 Sep 2017 | scris de Magda Marincovici
Parlamentul Cataloniei: Da! Referendum pentru independența regiunii

Parlamentul Cataloniei a adoptat, miercuri, legea care autorizează organizarea unui referendum pentru independența regiunii, la 1 octombrie. Guvernul spaniol susține că această inițiativă este ilegală și că trebuie stopată. Parlamentul catalan, în care partidele ce susțin independența sunt majoritare, s-a pronunțat în favoarea organizării consultării prin referendum și a unui cadru legal pentru un stat independent, transmite Reuters. 

Legea, care precizează că poporul catalan este ”suveran”, a fost adoptată cu 72 de voturi pentru și 11 abțineri, precizează AFP.

Parlamentarii care se opun referendumului îl consideră ilegal și au părăsit sala pentru a nu participa la vot, lăsând în urma lor drapelele catalan și spaniol unul lângă altul.

În sala aproape jumătate goală, susținătorii independenței au intonat imunul Cataloniei și au aplaudat, la finalul unei ședințe furtunoase de aproape unsprezece ore în cadrul căreia opoziția a încercat să-i blocheze pe separatiștii majoritari în parlament din septembrie 2015.

Guvernul susținător al independenței Cataloniei ar trebui să semneze decretul de convocare a referendumului, care a fost interzis de Curtea Constițională.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră