Parlamentul catalan a declarat unilateral independenţa regiunii. Cum răspunde Guvernul de la Madrid

27 Oct 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Parlamentul catalan a declarat unilateral independenţa regiunii. Cum răspunde Guvernul de la Madrid

Parlamentul Cataloniei a adoptat vineri o rezoluție care declară că regiunea din nord-estul Spaniei devine un 'stat independent care ia forma unei republici', în timp ce la Madrid, la numai câteva minute după ce Parlamentul de la Barcelona a declarat unilateral independenţa regiunii faţă de Spania, Senatul spaniol îl autoriza pe premierul Mariano Rajoy să conducă direct Catalonia.

O punere sub tutelă, titrează presa străină. Senatul dezbate o punere sub tutelă a Cataloniei şi destituirea liderilor săi separatişti, dorită de şeful Guvernului spaniol. O măsură inedită în 40 de ani de democraţie, comentează BFMTV.com.

Această suspendare a autonomiei permite statului central să preia controlul asupra unei comunităţi, a administraţiei sale şi a poliţiei.

Votul din Parlamentul catalan este o declaraţie de independenţă la aproape o lună de la referendumul apreciat drept ilegal de Madrid, privind independenţa regiunii. Şeful Guvenului spaniol a reacţionat pe Twitter, afirmând că solicită calm din partea tuturor spaniolilor, adăugând că statul de drept va restabili legalitatea în Catalonia.

Documentul a fost adoptat cu 70 de voturi pentru, 10 voturi împotrivă și două abțineri, a declarat Carme Forcadell, președinta legislativului regional de la Barcelona ce are 135 de locuri. ''Stabilim o Republică Catalană ca stat independent, suveran, democratic și social'', se menționează în preambulul rezoluției.

Liderul catalan Carles Puigdemont și ceilalți membri ai guvernului regional au luat parte la vot, în timp ce parlamentarii din Partidul Socialist, Partidul Popular și Ciudadanos au părăsit sala de ședințe înaintea votului în semn de protest, lăsând să se pronunțe doar parlamentarii din formațiunile Junts pel Si (Uniți pentru Da), CUP — partidul de extremă stânga aliat al lui liderului catalan Carles Puigdemont — și Catalunya Si Que Es Pot (asociat cu Podemos).

În timp ce oamenii politici de o parte şi de alta a baricadei se duelează în voturi, declaraţii şi măsuri, mii de militanţi separatişti au decis să iasă în stradă la Barcelona, pentru a susţine votul din Parlament.

UPDATE

Preşedintele Consiliul European, Donald Tusk, a declarat, după ce Parlamentul regional al Cataloniei a adoptat o moţiune prin care înfiinţează Republica catalană, că pentru Uniunea Europeană nu se schimbă nimic, iar Spania rămâne singurul interlocutor în UE.

UPDATE

Senatul spaniol l-a autorizat vineri pe premierul Mariano Rajoy să conducă direct Catalonia, decizie luată la câteva minute după ce parlamentul de la Barcelona a declarat unilateral independența regiunii de Spania.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră